Consumer
Produkter

Hvor stort et sukkerindhold er der i friskpresset juice? 

 

Frugtjuice indeholder en vis mængde naturlige sukkerarter – glukose, fruktose og sakkarose. Disse sukkerarter er naturlige og tilfører energi i form af hurtige kulhydrater. For at undgå at få for mange hurtige kulhydrater i juicen kan man tilsætte flere grøntsager. Grøntsager indeholder meget mindre sukker, og ved at bruge flere grøntsager i juicen reduceres sukkerandelen betydeligt.

1 glas (200ml) appelsinjuice = 12g sukker = 48 kcal

1 glas (200ml) gulerodsjuice = 5g sukker = 20 kcal

1 glas (200ml) tomatjuice = 3g sukker = 12 kcal

1 glas (200ml) spinatjuice =  0,5g sukker = 2 kcal
 

Hvor meget sukker bør man højst indtage pr. dag?

 

For at undgå fedme anbefaler Verdenssundhedsorganisationen, at rene sukkerarter i kosten aldrig bør overstige 5 % af det daglige anbefalede energiindtag (gennemsnitligt energiindtag = 1800-2300 kcal/7500-9500 kJ for en voksen person):
 

  • 1 g sukker svarer til ca. 4 kcal.
  • 5 % af 1800 kcal = 90 kcal = 23 g sukker
  • 5 % af 2300 kcal = 115 kcal = 28 g sukker
 

Er der for meget sukker i juice?

Det kommer helt og holdent an på, hvilke ingredienser der bruges i juicen. Købt juice har generelt et højere sukkerindhold, men hvis du kun bruger frugt i din hjemmepressede juice, kan sukkerindholdet også blive ganske højt i den. Vindruer, melon og appelsin indeholder naturligt frugtsukker, som ikke plejer at overstige det anbefalede daglige sukkerindtag, når vi spiser dem, som de er. Problemet er, at når de presses i juice, kan man pludselig få en meget større mængde i sig, end hvis man havde spist frugten, som den er. Et glas appelsinjuice kan bestå af 5 appelsiner, hvilket er mere, end man måske ville have kunnet spise. Det er ganske enkelt et spørgsmål om, hvad du putter i juicen.  

Vi anbefaler derfor, at du afbalancerer forholdet mellem frugt og grøntsager. Brug f.eks. appelsin, æble og vindruer som smagsætter og ikke hovedingrediens. Eller brug kort sagt flere grøntsager i juicen!

Hvad er sukker egentlig? 
 

Sukker er en samlebetegnelse for søde, kortkædede, opløselige kulhydrater, som ofte anvendes i levnedsmidler. Der findes forskellige typer sukker, som stammer fra forskellige kilder: 

 

  • Enkle sukkerarter kaldes monosakkarider og omfatter glukose (også kendt som dextrose), fruktose og sakkarose. Fruktose, eller frugtsukker, forekommer naturligt i frugt, visse rodfrugter, rørsukker og honning og er den sødeste af alle sukkerarterne. Fruktose er en af komponenterne i sakkarose eller almindeligt hvidt sukker. Glukose, dextrose eller druesukker forekommer også naturligt i frugt- og plantesaft og er det primære produkt af fotosyntesen. Størstedelen af de kulhydrater, vi indtager, omdannes til glukose under forbrændingen. Det er også den sukkerart, der transporteres rundt i kroppens blodårer.

  • Laktose, maltose og sakkarose er alle sammen sukkerarter, dissakarider. Dissakarider dannes ved, at to monosakkarid-molekyler kobles sammen under udskillelse af et vandmolekyle. 
Hvilke næringsstoffer findes der i juice?

Hvilke næringsstoffer findes der i juice?