Consumer
Produkter

Hvilke næringsstoffer findes der i juice?

 

Frugt og grøntsager er en god kilde til mange af de vitaminer og næringsstoffer, vi har brug for i et aktivt liv. Ifølge Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger skal vi spise mange forskellige grøntsager og frugter, som indeholder en række af de mikronæringsstoffer, vi har brug for, såsom vitaminer og mineraler, samt kostfibre og en række såkaldte "ikke-næringsstoffer". Disse er ikke nødvendige for, at vores krop skal fungere, men har positive effekter og bidrager til at give os et sundt helbred. Et eksempel på sådanne "ikke-næringsstoffer" er antioxidanter.  

Frugt og grøntsager indeholder en række forskellige næringsstoffer, som bidrager til at give os et sundt helbred. Nogle af dem er:    

 

  • Store mængder af C-, B- og K-vitamin samt karotin (i form af betakaroten, der også er kendt som provitamin A), som alle er vigtige for vores immunforsvar.

 

  • Naturligt sukker, som giver os energi og fungerer som brændstof til hjernen, musklerne og andre organer.

  

  • Jern, magnesium, jod, klor, selen m.fl. Disse mineraler og sporstoffer er nødvendige for de biologiske processer i vores krop. 

 

  • Væsken i frugternes/grøntsagernes celler optages let af vores fordøjelsessystem og spiller en vigtig rolle i opretholdelsen af kroppens væskebalance.
 
  • Frugt og grøntsager indeholder også fytokemikalier, også kaldet sekundære vækstmetabolitter. Disse fytokemikalier, som består af polyfenoler og anthocyaniner, hjælper til med at beskytte fordøjelsessystemet og støtter vores immunforsvar. Endelig består frugt og grøntsager af cellulose, hemicellulose, lignin og pektin, også kaldet kostfibre, som er vigtige for en sund og velfungerende tarm.
 
Er der forskel på indholdet af vitaminer i juice fra en juicer og juice fra en slowjuicer?
 

Vitaminindholdet i juice, som er fremstillet i en juicer, er i gennemsnit lige så højt som i juice fremstillet i en slowjuicer. Derimod kan der findes variationer, alt efter hvilke ingredienser der er brugt. Juiceren er f.eks. bedre til at ekstrahere A-vitamin fra gulerødder, mens slowjuiceren er bedre til at ekstrahere E-vitamin fra tomater.

 

Hvilke sundhedsmæssige fordele er der ved fibre?

Cellevæggene, som giver struktur og stabilitet til frugt, består primært af stofferne cellulose og pektin, som er svære for kroppen at fordøje. Men de har stadig en række ernæringsmæssige fordele for kroppen:

 

  • De vandopløselige fibre kan have en positiv (probiotisk) effekt på tyktarmen.
  • Ikke-vandopløselige fibre giver substans til indholdet i tarmen,  hvilket gør det lettere for massen at bevæge sig gennem fordøjelsessystemet.
 
Hvor mange fibre bør man spise om dagen? 
 
Verdenssundhedsorganisationen anbefaler et dagligt indtag på 25-30 g kostfibre. Anbefalingen bygger på de sundhedsmæssige fordele, der er ved at spise fibre: 
  • Fibre bidrager til at bremse nedbrydningen af kulhydrater (som sukker) for at undgå et for højt sukkerindhold i blodet, og for at kulhydraterne i kroppen skal række længere og forsyne kroppen med energi i længere tid. 
  • De hjælper til med at regulere kolesterolindholdet i blodet. 
  • De giver næring til de godartede bakterier, som findes i tarmen, såkaldt mikrobiota, og bidrager til at give en sund tarm og et velfungerende optag af næringsstoffer. 
  • De kan bidrage til at forhindre vækst af cancerceller i tyktarmen.
  • Da fibre tilfører volumen til tarmindholdet og støtter en normal tarmfunktion, kan de også hjælpe os til at bevare en normal vægt.
 

Det bør ikke undervurderes, hvad kostfibre gør for vores sundhed og velbefindende. Globalt set får vi 20-50 % for lidt kostfiber fra frugt, grøntsager og korn.

 

Hvilke sundhedsmæssige fordele er der ved antioxidanter?

 

Frugt og grøntsager er en god kilde til vitaminer, bl.a. provitamin A, C, K og flere forskellige B-vitaminer. De er også en god kilde til mineraler såsom natrium, kalium, kalcium, magnesium, svovl, fosfor, jern, mangan, jod og kobber. Ud over disse grundlæggende næringsstoffer indeholder frugt også særlige fytokemikalier (også kaldet sekundære vækstmetabolitter). 

 

Fytokemikalier har flere funktioner i selve frugtorganismen, bl.a. at producere smag og aroma, at signalere at frugten er moden, at forsvare frugten mod ubudne gæster, f.eks. sporer, samt at skabe frugtens farve. 

 

I denne gruppe af sekundære vækstmetabolitter findes også polyfenoler og anthocyaniner, som også har en positiv effekt på kroppens sundhed. De støtter immunforsvaret, styrker vores fordøjelsessystem og bidrager til at overvinde oxidativ stress – den stress, der opstår, når de frie radikaler i kroppen begynder at angribe frisk cellevæv og skaber en ubalance i kroppens system. Polyfenoler og anthocyaniner kan, ligesom vitaminer, neutralisere de frie radikaler og derigennem beskytte cellevævet. Denne funktion kan måles gennem ORAC (= Oxygen Radicals Absorbance Capacity) eller ORP (= Oxidation Reduction Potential).

 

Frugt og grøntsager er med andre ord værdifulde for, at kroppen skal fungere normalt, og friskpresset juice er en meget nem måde at få flere grøntsager i den daglige kost på.

Hvorfor er det sundt at presse juice?

Hvorfor er det sundt at presse juice?

Hvor meget sukker indeholder juice?

Hvor meget sukker indeholder juice?