Mor og barn
Mor og barn
Philips AVENT - Toddler feeding difficulties

Problemer med at give småbørn mad

Kræsenhed er et af de mest almindelige problemer med spisning. Du kan imidlertid glæde dig over, at kræsenhed kun er en forbigående fase i barnets udvikling.

Philips AVENT - Toddler feeding difficulties

Nogle småbørn er mere kræsne end andre. Et meget kræsent barn kan være i en familie med to eller flere børn. Selv i tilfælde, hvor forældrene har behandlet alle børnene ens, kan det ene barn stadig blive meget kræsent. Nogle forældre har børn, som spiser godt i denne fase, og de er ofte lykkeligt uvidende om, at dette udviklingstrin eksisterer.

Hvis du er mor til et barn, som er meget uvillig til at smage ny mad, vil du sandsynligvis opleve det som meget frustrerende. Prøv at huske på, at det ikke er børnenes fejl, at de er forsigtige og mistænksomme over for ny mad, og at din reaktion kan gøre tingene værre. F.eks. hvis du:

 • Forventer, at barnet spiser mere, end det har behov for
 • Er anspændt under måltiderne
 • Tilrettelægger måltiderne dårligt
 • Forventer, at barnet tager mere på, end hvad der er normal for alderstrinnet

Men der er gode nyheder. Småbørns spisevaner forbedres ofte drastisk, når de begynder at spise sammen med andre børn i børnehaven eller skolen.

Tips til forældre, som er bekymrede for, om deres barn spiser nok

Vækstdiagrammer

Bed sundhedsplejersken om at måle barnets vægt og højde nøjagtigt på en kalibreret vægt, og indfør tallene i vækstdiagrammer. Du vil muligvis finde ud af, at dit barn vokser normalt, og at det er nok at spise en begrænset mængde.

Dagbog over maden

Notér alt, hvad barnet spiser og drikker. Få derefter en diætist til at se på det for at finde ud af, om det er tilstrækkeligt, og om der er brug for et vitamin- og mineraltilskud.

Mæthed fra drikkevarer

Hold øje med, hvor meget barnet får at drikke. Nogle småbørn foretrækker at drikke frem for at spise og drikker sig gerne mætte. Seks til otte kopper på 90 til 120 ml er nok. Hvis du stadig serverer drikkevarer i flaske, drikker barnet muligvis for meget væske til at have appetit til maden.

Snacks

Nogle småbørn afviser måltider for at få snacks, som ofte har et højt indhold af fedt, sukker og salt. Der er ikke meget incitament for barnet til at spise et måltid, hvis barnet får lov til at fylde sig med snacks. Begræns derfor snacks til to om dagen og sørg for, at det er næringsholdige – frugt eller små sandwich er glimrende.

Tidsrammer

Begræns måltidet til mellem 20 og 30 minutter, og tilbyd altid én slags mad, som du ved, barnet gerne vil spise.

Håndtering af meget kræsne børn

Det er vigtigt at have en ensartet tilgang til maden. Alle, der passer dit barn - både familie og plejepersonale – skal følge den samme plan. Barnet skal ikke trues eller tvinges til at spise noget bestemt. Hvis barnet afviser mad, som tilbydes ved måltidet, skal maden blot fjernes uden kommentarer. Og tilbyd ikke mere mad før næste planlagte snack eller måltid.

Enkle strategier for forældre

 • Server veltilrettelagte måltider og snacks
 • Til at starte med skal du tilbyde mad, som du ved, barnet godt kan lide
 • Sæt en tidsgrænse for måltider, f.eks. 30 minutter
 • Giv meget ros, selv hvis barnet spiser en lille smule
 • Fjern urørt mad uden kommentarer ved måltidets afslutning
 • Diskuter ikke barnets spisevaner med andre, mens barnet hører det
 • Lad være med at overtale eller tvinge barnet til at spise
 • Bevar roen

Vedvarende kræsenhed

Et lille mindretal af børn vokser ikke fra denne fase og bliver ved med at være kræsne gennem hele barndommen. Men hvis barnet spiser nok af den mad, det godt kan lide, til at få den nødvendige energi, og får et vitamin- og mineraltilskud for at dække eventuelle mangler, vil udviklingen fortsætte på normal vis.

Vær opmærksom på, at oplysningerne i disse artikler kun er generelt vejledende og ikke må opfattes som en erstatning for sundhedsfaglig rådgivning. Hvis du eller en person i din familie eller dit barn lider af symptomer eller tilstande, som er alvorlige eller vedvarende, eller hvis du har brug for specifik lægelig rådgivning, skal du søge læge. Philips AVENT kan ikke holdes ansvarlige for skader, der opstår som følge af oplysninger, der er tilgængelige på dette websted.

Beslægtede produkter

Relateret rådgivning

Forskellige fravænningstrin

Forskellige fravænningstrin

Fravænning af den lille

Fravænning af den lille

Tips til måltider med småbørn

Tips til måltider med småbørn

Sterilisering af udstyr til madning af babyer

Sterilisering af udstyr til madning af babyer