Mor og barn
Mor og barn

Start med fast føde

Efter omkring fire til seks måneder virker den lille mindre tilfreds med mælken og betragter dig nysgerrigt, når du spiser. Det er gode tegn på, at din baby er klar til at begynde at spise fast føde.

At tilberede babyens første faste føde ud fra friske ingredienser er den bedste måde at holde næringsstofferne så intakte som muligt. Når du tilbereder maden selv, ved du også nøjagtig, hvad din baby får at spise.

Måden, ingredienserne opbevares, klargøres og tilberedes på, påvirker også deres næringsindhold, så vi har samlet nogle tips, som kan hjælpe dig med at få det bedste ud af din babys første faste føde.

Dampkogning

Dampkogning er en af de bedste tilberedningsmetoder til bevaring af smag. En kombineret steamer og blender fra Philips AVENT bevarer også så mange næringsstoffer som muligt. Apparatet blander de safter, som maden afgiver under dampningsfasen, tilbage i maden under blendningsfasen.

Tilberedning og opbevaring

  • Tilbered maden i et rent køkken med rene køkkenredskaber og skåle af hensyn til hygiejnen
  • Vask hænder før tilberedning af mad, og vask også barnets hænder før spisning
  • Babymad bør varmes igennem, indtil det er rygende varmt, og køles af, før det serveres
  • Opvarmning i mikrobølgeovn opvarmer maden ujævnt, og der kan opstå ekstra varme steder, som kan skolde dig og barnet. Sørg for, at mad, der varmes op på denne måde, blandes grundigt og køler af før servering (en Philips AVENT flaske- og madvarmer opvarmer babymad jævnt og sikkert)
  • Du må aldrig opvarme barnets mad mere end én gang
  • Opbevar mad på en sikker måde, og overhold holdbarhedsdatoer
  • Det meste frisklavede mad kan opbevares i køleskabet i op til 24 timer
  • Du kan spare masser af tid ved at tilberede større mængder og fryse dem ned i isterningbakker eller madbeholdere såsom Philips AVENT VIA-kopper.
  • VIA-kopper er hygiejniske, de kan stables, og det er nemt at skrive madens navn og tilberedningsdato på dem
  • Se vejledningen til din fryser for at finde ud af, hvor længe du kan opbevare babymad. Det er normalt mellem én og tre måneder
  • Undlad at fryse mad ned igen, efter at den er tøet op

Et par bemærkninger om ingredienser

  • Alle frugter og grøntsager skal vaskes omhyggeligt før brug – nogle skal skrælles
  • Der bør ikke tilsættes salt til babymad.
  • Prøv at bruge urter eller milde krydderier ligesom i dine almindelige familieopskrifter for at gøre maden mere smagfuld for barnet
  • Der bør heller ikke kommes sukker i - der kan dog bruges en lille smule sukker på syrlig frugt for at gøre den mere velsmagende
  • Nogle typer mad, f.eks. rå skaldyr, lever, bløde upasteuriserede oste og honning, er ikke egnede til spædbørn under 12 måneder 
  • Æg skal altid gennemkoges
  • Tal altid med din sundhedsplejerske, hvis du har spørgsmål omkring tilberedning af babymaden

Vær opmærksom på, at oplysningerne i disse artikler kun er generelt vejledende og ikke må opfattes som en erstatning for sundhedsfaglig rådgivning. Hvis du eller en person i din familie eller dit barn lider af symptomer eller tilstande, som er alvorlige eller vedvarende, eller hvis du har brug for specifik lægelig rådgivning, skal du søge læge. Philips AVENT kan ikke holdes ansvarlige for skader, der opstår som følge af oplysninger, der er tilgængelige på dette websted.

Beslægtede produkter

Relateret rådgivning

Mad i grovere bidder til din baby

Mad i grovere bidder til din baby

Opskrifter til babyer og småbørn

Opskrifter til babyer og småbørn