Lys-makover giver tryghed i lokalområdet

september 1, 2010

En helt ny type lys kan øge trygheden i kommunerne. Esbjerg midtby er i løbet af kort tid forvandlet fra de mørke og triste gader, som borgerne følte sig utrygge i, til lyse og farverige gader med dansende pletter og streger af lys, hvor det myldrer med mennesker og liv. Alt sammen på grund af et gennemtænkt lysdesign og en ny type lys, LED-lys fra Philips.

 

Som et led i en større renovering af byrummet har Esbjerg Kommune besluttet at gøre Skolegade i centrum af byen til en spændende lysoplevelse for borgere og turister. I samarbejde med Philips har Esbjerg derfor udviklet gadebelysning, der kan skabe større tryghed og øget velvære for borgerne.

 

“Skolegade var ikke nogen hyggelig gade, når det var mørkt. Der færdes mange mennesker i gaden om natten i weekenden, men den var grå og trist, og borgerne kunne let føle sig usikre og utrygge. Det ville vi lave om, og gøre det sikkert, trygt og rigtig hyggeligt at bevæge sig i Skolegade,” siger Kirsten Frederiksen, der er arkitekt i byplanafdelingen i Esbjerg Kommune.

 

Esbjerg Kommune allierede sig med landskabsarkitekt Helene Plet, der skulle hjælpe med at gøre Skolegade tryg, rar og smuk at færdes i. For at løse opgaven, kiggede Helene på en løsning fra Philips Lighting, som hun tidligere havde set lyse op ad en facade, og som gav nøjagtigt det lys, hun søgte.

 

“Skolegade var byens værtshusgade med et dårligt ry og et meget trist udtryk. Gennem kyndig vejledning fra Philips Lighting har vi skabt en sikker og tryg gade, der både understreger gadens lige forløb og det levende natteliv. Gaden er blevet kunstnerisk og farverig med dansende lyslinjer og lyspletter i gaderummet. Folk bruger simpelthen midtbyen mere, efter vi har lavet et ’lys-makeover’,” siger landskabsarkitekt Helene Plet.

 

Legende og lækkert lysdesign


Helene Plet har fået hjælp af Philips Lighting til belysningsdesignet. Philips har gennem hele designet i Skolegade brugt LED-lys. Ved at bruge LED-lys i stedet for konventionelt lys, har Esbjerg kommune fået en løsning, der sparer meget strøm. LED-lys bruger cirka 60 procent mindre energi sammenlignet med traditionel teknologi og giver et blødt og rart lys, der er let at arbejde kreativt med.

 

“LED-belysning har et stort besparelsespotentiale og er yderst velegnet til at skabe helt unikke stemninger. Som markedsleder inden for LED, udvikler Philips produkter, hvor vi netop stiler mod kunne tilbyde miljøvenlige produkter med et funktionelt design, der samtidig øger velvære og skaber større sikkerhed og tryghed,” siger Morten Felding, Philips Lighting Chairman Nordic.

 

I Skolegade har Helene Plet designet skulpturlignende blomsterstativer, som Philips har valgt at oplyse med LED-projektorer. Fra fire master ”slikker” Deco Flood-projektørerne belægningen med hvide lystunger samtidig med, at de suppleres med BeamerLED-projektorer, som med små cirkler og lange blå streger laver elegante mønstre på blomsterstativerne.

 

“Med det nye lys har vi fået en midtby, hvor folk føler sig trygge og mere veltilpasse. Vi har fået en gade, hvor vi bruger energivenligt lys til at skabe poesi og skønhed til glæde for borgere og turister. Der er kommet en meget mere hyggelig og sjov atmosfære i byen, der blandt andet har fået en cafézone, og det har givet et helt særligt og rart miljø, som vi ikke har haft før,” siger Kirsten Frederiksen.

For yderligere information kontakt:

Pia Lindhe

Philips Corporate Communications, Nordics

Tel: + 46 702 04 22 18

Email: pia.lindhe@philips.com

.

Om Royal Philips Electronics

Royal Philips Electronics of the Netherlands er et vidtspændende firma inden for helse og velvære, der fokuserer på at forbedre menneskers liv gennem relevante nyskabelser. Som verdensleder inden for healthcare, livsstil og belysning, integrerer Philips teknologi og design i løsninger med mennesket i centrum, baseret på grundlæggende viden om forbrugerne og varemærke-løftet ”sense and simplicity”. Hovedkontoret ligger i Holland og Philips har cirka 116.000 ansatte i flere end 60 lande. Med en årsomsætning på ca. 171 milliarder danske kroner i 2009 er koncernen markedsførende inden for hjertebehandling, akutbehandling og hjemmepleje, energieffektive belysningsløsninger og nye belysningsapplikationer, samt livsstilsprodukter der skaber velvære og glæde. Philips har således en stærk førerposition inden for FlatTV, shaving og grooming til mænd, bærbar underholdning og tandpleje.

Nyheder fra og informationer om Philips findes på www.philips.com/newscenter.

.