Danske hospitaler reducerer CT stråledoser med op til 80 procent

oktober 5, 2011

En ny teknologisk landvinding indenfor CT-scanninger – iterativ rekonstruktion – gør det nu muligt at reducere stråledoser med op til 80 procent. Danske hospitaler har i løbet af de seneste måneder taget teknologien i brug. Og det vel og mærke som de første i verden.

 

CT scanninger står i dag for cirka 60 procent af den bestråling, en gennemsnitlig dansker udsættes for. Samtidig øges brugen af billeddiagnostiske værktøjer år for år. For at begrænse den kræftrisiko, der er forbundet med CT scanninger, er behovet for at reducere stråledoserne og samtidig bibeholde en høj billedkvalitet derfor støt stigende.

 

Både hospitaler og industrien har allerede taget væsentlige skridt i forhold til at reducere stråledoserne. Og med en ny dosisreducerende teknologi har hospitalerne fået endnu et stærkt værktøj, der begrænser stråledoserne samtidig med, at teknologien kan øge billedkvaliteten og den spatielle opløsning.

 

Positive kliniske erfaringer

Danske hospitaler har, som de første i verden, udstyret en stor del af deres eksisterende CT scannerne med en ny dosisreducerende teknologi. Teknologien, der bliver markedsført af Philips under navnet iDose, er indtil nu blevet installeret på 16 CT scannere fordelt på 15 sygehuse over hele landet. Og de kliniske erfaringer er positive.

 

”Vi skal til enhver tid arbejde efter ALARA princippet (as low as reasonable achievable). Og med den nye installation af iDose får vi billeder af høj kvalitet uden samtidig at udsætte patienterne for høje stråledoser. Det vil især gavne børn og folk, der bliver scannet ofte – eksempelvis unge cancer patienter,” siger Overlæge Elisabeth Lassen fra Rigshospitalets Radiologiske Klinik.

 

 

Og fungerende Afdelings Radiograf Charlotte Baltzersen fra Rigshospitalets Radiologiske Klinik tilføjer:

 

”Jeg havde ikke regnet med, at vi kunne gå så langt ned uden, at det ville påvirke billedkvaliteten. Men allerede nu sparer vi mellem 40-60 procent af stråledosis på tværs af patienter. Og ved tynde patienter har vi været oppe på at spare 70 procent. Selvfølgelig er der scanninger, hvor vi ikke kan spare helt så meget. Eksempelvis for knogle og leverscanninger, hvor vi dog stadig kan reducere dosis med 20-30 procent.”

 

Danmark som pionerland

Skandinavien er generelt set et lavdosis område. Alligevel er Philips positivt overraskede over, at de danske læger og radiografer har været så hurtige til at tage teknologien i brug.

 

”Man kunne have forventet, at afdelingerne ville være tilbageholdende og starte med at reducere doserne gradvist. Men de kliniske erfaringer er så overbevisende, at mange er gået direkte til at reducere dosis med 40-60 procent. Så Danmark er virkelig pionerer,” siger Christian Hornstrup, Direktør for Philips Healthcare.

 

Ifølge Rigshospitalet skyldes det samarbejdet med radiograferne og en grundig viden om strålehygiejne.

 

”Generelt er danske radiologer meget dedikerede, og vi har nogle rigtig dygtige radiografer, som vi arbejder tæt sammen med. Og så er vi opdraget i at tænke over strålehygiejne, Det gør, at vi har fokus på dosis ved hver eneste patient”, forklarer overlæge Elisabeth Lassen fra Rigshospitalets Radiologiske Klinik.

 

Philips forventer, at alle Philips scannere er opgraderet med iDose inden årsskiftet. Desuden er iDose standard på alle nye CT-scannere fra Philips af mærket ”Ingenuity” og ”iCT”.

 

Om iDose

  • iDose kan reducere stråledosis i syv trin. Fra step 1 som er 20 procent, step 2 som er 30 procent og så videre op til step 7 som er 80 procent.
  • Teknologien er baseret på en algoritme, der rekonstruerer de kliniske billeder fra CT scanneren. Efter rekonstruktionen vil størstedelen af den visuelle ’støj’ på billederne være reduceret, og billederne vil fremstå skarpere og mere detaljerede.
  • Rekonstruktionen finder sted i umiddelbar forlængelse af scanningen, og Philips estimerer, at cirka 70 procent af alle undersøgelse er rekonstrueret og klar indenfor et minut.
  • iDose kan installeres på alle nye og eksisterende Brilliance iCT scannere og CT64 scannere. En iDose opgradering vil typisk finde sted hen over en weekend for ikke at hindre den daglige drift.
  • Før at gøre ibrugtagningen så smidig som muligt, gennemføres der applikationstræning med brugerne af iDose både før og efter installation.

 

Billeder fra scanninger med iDose 

     Thorax


Til venstre ses et thorax billede hvor iDOSE level 4 har kunnet halveret dosis (50 procent), sammenlignet med billedet til højre (Filter Back Projection=FBP). Kontrast forholdet er bibeholdt og alle detaljer kan ses.


     

Spine


De to billeder er fuldt sammenlignelige og alle detaljer er synlige, billedet til venstre er dog foretaget med iDOSE level 2 og med en strålereduktion på 30 procent.

For yderligere information, kontakt venligst:

Pia Lindhe
Philips Corporate Communications, Nordics
Tlf.: + 46 702 04 22 18                    
E-mail: pia.lindhe@philips.com.

Om Royal Philips Electronics

Royal Philips Electronics, Holland (NYSE: PHG, AEX: PHI), er en global koncern med et bredt sortiment af produkter til sundhed og velvære med fokus på at forbedre menneskers livskvalitet via kontinuerlig innovation. Philips er førende i verden inden for produkter til sundhed og velvære samt livsstil og teknologi, og tilbyder produkter, tjenester og tekniske løsninger med mennesket i fokus og i overensstemmelse med varemærkeløftet ”sense and simplicity”. Philips har hovedsæde i Holland og har over 120.000 ansatte i flere end 100 lande. Med en årsomsætning på EUR 22.3 mia. i 2010 er koncernen markedsleder inden for medicinsk udstyr til billeddiagnosticering af hjertesygdomme og akut patientovervågning, energieffektive belysningsløsninger, husholdningsapparater og produkter til personlig pleje samt forbrugerelektronik med en stærk førerposition inden for barbermaskiner, trimmere, bærbare underholdningsprodukter og el-tandbørster. Nyheder fra og informationer om Philips findes på www.philips.dk/presse.