Nyhedscenter | Danmark

okt. 22, 2018

Uopdaget søvnapnø og livsstilssygdomme

 

Uopdaget søvnapnø kan føre til livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk, depression og hjerte-kar-sygdom.

København, Danmark - Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA). 200.000 danskere har søvnapnø uden at vide det. De har ofte alvorlige følgesygdomme, og deraf større kontakt med sundhedsvæsnet. Uopdaget søvnapnø fører også til en dårligere livskvalitet, pga. et ofte dårligt fungerende privat- og arbejdsliv. Ny, omfattende undersøgelse, der afdækker symptomer og konsekvenser ved søvnapnø - blandt mere end 5.000 danskere og svenskere - viser, at mange føler, at de får livet tilbage, når de kommer i behandling.

Ubehandlet søvnapnø har store implikationer, både for den enkelte og for samfundet som helhed, fordi folk med ubehandlet søvnapnø hyppigere end raske er arbejdsløse, er på overførselsindkomst, oftere tager medicin med offentlige tilskud og er i kontakt med sundhedsvæsnet

Philip Tønnesen

Overlæge ved Dansk center for søvnmedicin, Rigshospitalet-Glostrup.

Søvnapnø har store konsekvenser: Dårlig nattesøvn, vejrtrækningspauser og gispen efter vejret hver eneste nat, konstant træthed, irritation og følgesygdomme. Det viser ny, omfattende undersøgelse blandt 5.398 respondenter i Danmark og Sverige, som enten har søvnapnø, søvngener eller har en partner hermed. Undersøgelsen er lavet af Philips i samarbejde med bl.a. Dansk Søvnapnø Forening og førende læger på området. 2.636 danskere deltog i undersøgelsen, heraf 725 med diagnosen søvnapnø, 1.225 med søvngener og 1.337 med en partner med søvnapnø eller søvngener.

Sleep Apnea

Ringe livskvalitet og risiko for ulykker

Konsekvenserne ved søvnapnø skal man ikke tage for let på: Ved ubehandlet søvnapnø får man ikke ilt nok rundt i kroppen om natten, hvilket bl.a. kan medføre forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdom. ”Når man tænker på konsekvenserne af søvnapnø, er det dybt bekymrende, at så mange danskere går rundt med søvnapnø uden at vide det. Udover forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdom, giver ubehandlet søvnapnø også risiko for følgesygdomme som bl.a. åreforkalkning samt blodprop i hjernen. Dertil kommer betydelig nedsat livskvalitet og risiko for trafik- og arbejdsulykker, som kan koste samfundet mange penge,” siger Philip Tønnesen, overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet-Glostrup: ”I virkeligheden står det nok endnu værre til med konsekvenserne end undersøgelsen viser, fordi undersøgelser som denne, typisk omfatter dem, der har det bedst.”

 

Den danske søvnekspert opfordrer til større fokus på søvnapnø blandt læger, så danskere med uopdaget søvnapnø kan blive henvist til én af landets søvnklinikker for at komme i rette behandling.

Sleep Apnea

Søvnapnø kostr kassen for samfundet

”Ubehandlet søvnapnø har store implikationer, både for den enkelte og for samfundet som helhed, fordi folk med ubehandlet søvnapnø hyppigere end raske er arbejdsløse, er på overførselsindkomst, oftere tager medicin med offentlige tilskud og er i kontakt med sundhedsvæsnet,” siger Philip Tønnesen: ”Jo mere alvorlige disse lidelser er, jo højere bliver de socioøkonomiske omkostninger, men sådan behøver det ikke være.”

Den danske søvnekspert opfordrer til større fokus på søvnapnø blandt læger, så danskere med uopdaget søvnapnø kan blive henvist til én af landets søvnklinikker for at komme i rette behandling.

Bedre til at opdage søvnapnø

I løbet af de sidste par år er lægerne blevet bedre til at diagnosticere og behandle søvnapnø. Der går dog fortsat rigtig mange rundt, som er trætte om dagen, som mangler at få afdækket, hvad årsagen er, og som kan gå rundt med en uopdaget søvnapnø. ”Selvom det er min opfattelse, at danske læger er blevet bedre til at opdage og identificere søvnapnø, er det min overbevisning, at vi stadig kun har set toppen af isbjerget af danskere med søvnapnø,” siger Philip Tønnesen.

 

Spørg ind

Det er ganske nemt at spørge ind til søvnapnø ved at stille disse spørgsmål: 1) Snorker du om natten? 2) Er der pauser i din vejrtrækning om natten? 3) Er du aldrig udhvilet, og har du tendens til at døse/blunde om dagen, når du sidder ned? Disse spørgsmål bør lede tankerne hen på søvnapnø og udløse en henvisning til en søvnklinik.

Læs mere om søvnapnø her.

 

Kilde: Undersøgelse blandt 5.398 respondenter i Danmark og Sverige, som enten har søvnapnø, søvngener eller har en partner hermed - heriblandt 2.636 danskere (725 med diagnosen søvnapnø, 1.225 med søvngener og 1.337 med en partner med søvnapnø eller søvngener). Undersøgelsen er foretaget på internettet af Kompas Kommunikation på vegne af Philips i perioden december 2017 - januar 2018 i samarbejde med danske og svenske patientforeninger og førende læger på området.

About Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) er en førende virksomhed indenfor sundhedsteknologi, der fokusere på at forbedre folks helbred samt muliggøre bedre resultater i hele sundhedsspektret fra sund levevis og forebyggelse til diagnoser, behandling og pleje i hjemmet. Philips udnytter avanceret teknologi og indgående klinisk og forbrugerrelateret viden til at levere integrerede løsninger. Virksomheden er førende indenfor diagnostisk billedbehandling, billedvejledt terapi, patientovervågning og sundhedsinformatik, samt forbrugersundhed og pleje i hjemmet. Philips har hovedkvarter i Holland og opnåede i 2017 et salgstal på EUR 17,8 mia. og har cirka 74.000 medarbejdere indenfor salg og service i over 100 lande. Nyheder om Philips kan man finde på www.philips.dk/presse.

Læs mereLæs mindre

Emner

Kontaktpersoner

Philip Tønnesen

Overlæge ved Dansk center for søvnmedicin, Rigshospitalet-Glostrup

+45 51 26 48 50

Del på sociale medier

Medieomtaler

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Vores websted vises bedst med den nyeste version af Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.