Selvom man ikke skulle tro det ved første øjekast, så er lyskilder til forlygter produkter med høj præcision. Mens en normal lyskilde udsender sit lys over en radius på blot et par meter, skal en lyskilde til forlygter kombineret med reflektoren overføre lyset nøjagtigt på vejen i en afstand, der er meget større end 50 meter. Her vil du finde ud af, hvorfor kvalitet i produktionen spiller en vigtig rolle, og hvorfor lyskilder af dårlig kvalitet har en betydelig indflydelse på trafiksikkerheden – også selvom de bærer e-mærket. Halogenlyskilder til forlygter er fremstillet og godkendt i overensstemmelse med lovkravene (ECE R37). Specifikationerne omfatter den tilladte lysstrøm i lumen, elforbrug og naturligvis alle dimensioner fra selve lyskilden til basen. Denne specifikation skal f.eks. sikre, at hver godkendt H7-lyskilde passer i enhver forlygte, der er beregnet til at blive brugt sammen med en H7-lyskilde, og at den kombination giver den rette lysstråle.
Hvad er en god halogenlyskilde?
ECE R37-krav
Figur 1: God lyskildegeometri med glødetråden i forlygtens brændpunkt Grafikken viser en forenklet tegning af stråleretningen for en forlygte med en parabolsk reflektor. Strålerne udsendes kun parallelt, hvis glødetråden sidder præcis i brændpunktet. Det siger sig selv, at de lyskilder, der produceres af mærkevareproducenter som Philips, der også leverer originalt udstyr, lever op til de strenge krav i ECE R37 — og deres interne specifikationer er ofte endnu strengere. Dette kræver fremstillingsprocesser med høj præcision og yderst streng kvalitetskontrol. Sammenlignende tests foretaget af motortidsskrifter har gentagne gange vist, at mange lyskilder, der er fremstillet med billige produktionsteknikker, ikke overholder disse høje standarder. Her er fejl i geometrien det største problem. Resultatet er en upræcis lysstråle, en alt for kort rækkevidde eller blænding (illustreret i de to billeder med den parabolske reflektor). Hvis glødetråden er for langt fra reflektoren, bliver lysstrålen for kort, og hvis den er for tæt på, giver det blænding.
Ud over flux er lyskildens geometri særdeles vigtig. I moderne free-form-forlygter fokuseres lyset fra glødetråden på vejen ved brug af forskellige tilpassede reflekterende elementer. Dette system kan kun fungere korrekt, hvis glødetråden sidder præcis det rigtige sted. Den tilladte tolerance for placeringen af glødetråden i en H7-lyskilde er blot 0,2 mm — altid i forhold til justeringsringen, der holder lyskilden på plads i forlygten.
At kende forskel på gode og dårlige lyskilder
Figur 2: Dårlig lyskildegeometri — glødetråden uden for brændpunktet, lysstråle for kort
Figur 3: Dårlig lyskildegeometri — glødetråden uden for brændpunktet, blænding Denne type lyskilde har ofte en særlig stærk eller skinnende belægning, og uden på emballagen loves ofte en særlig høj farvetemperatur. Det faktum, at lyset kan være ineffektivt, eller i værste fald at lyskilden kan skabe en farlig blænding, er desværre af ringe interesse i disse sager. Fugleperspektiv af lysstrålen Forskelle i nærlyset kan ses fra et fugleperspektiv, og her påvises den asymmetriske lysfordeling, som forlygten i farve kaster på vejen. Det er en god måde at sammenligne lysstrålernes rækkevidde for de forskellige lyskilder.
Figur 4: Belysning af vejen med en god H7-standardlyskilde
Figur 5: Belysning af vejen med en meget dårlig H7-standardlyskilde Grafikken bruger eksemplet med en god H7-standardlyskilde sammenlignet med en meget dårlig H7-standardlyskilde. Den dårlige lyskilde "deformerer" lysstrålen til et punkt, hvor den karakteristiske, asymmetriske lysfordeling ikke længere kan genkendes. Dette kan ikke afhjælpes gennem justering af forlygterne. I dette tilfælde er forskellen på afstanden i kørebanens yderkant mere end 50 meter. I et alvorligt tilfælde vil dette ikke give tilstrækkelig tid til at reagere korrekt. Sammenlignet med det stærkere lys fra en X-tremeVision-lyskilde er forskellen endnu større. Hvorfor kan dårlige lyskilde stadig bære e-mærket? Der er stadig spørgsmålet om, hvorfor nogle lyskilder kan bære e-mærket og alligevel præstere meget dårligt i sammenligningstesten. Før en lyskilde kan godkendes, er fabrikanten forpligtet til at få fem prøver analyseret i et laboratorium og derefter søge om godkendelse fra den relevante myndighed i et ECE-land. Desværre er fabrikanten derefter ansvarlig for at sikre, at den fortsatte produktion fortsat leverer produkter, der matcher det, der oprindeligt blev godkendt. Dette kaldes "overensstemmelse i produktionen", og mange af de billige udbydere lever ikke ordentligt op til dette under hele den efterfølgende produktion. Hvad angår sikkerhedsrelaterede dele såsom billyskilder kan vi altså kun anbefale, at du vælger produkter fra mærkevareproducenter, der også leverer originalt udstyr. Så er du på den sikre side.
Vejledning til at finde den rigtige lyskilde
Køb Philips Automotive-produkter online eller i en butik nær dig
Har du brug for en ny Philips-lyskilde til din bil?
Philips højeste prioritet til at sikre maksimal tilfredshed for kunder, der køber originale Philips-produkter
Sådan udskifter du lyskilder på din Peugeot 308
Sådan udskifter du lyskilder på din Range Rover Evoque
Sådan udskifter du lyskilder på din Cooper Countryman
Sådan udskifter du lyskilder på din Volkswagen Golf VII