Hvilke næringsstoffer findes der i juice? Frugt og grøntsager er en god kilde til mange af de vitaminer og næringsstoffer, vi har brug for i et aktivt liv. Ifølge Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger skal vi spise mange forskellige grøntsager og frugter, som indeholder en række af de mikronæringsstoffer, vi har brug for, såsom vitaminer og mineraler, samt kostfibre og en række såkaldte "ikke-næringsstoffer". Disse er ikke nødvendige for, at vores krop skal fungere, men har positive effekter og bidrager til at give os et sundt helbred. Et eksempel på sådanne "ikke-næringsstoffer" er antioxidanter. Vitaminindholdet i juice, som er fremstillet i en juicer, er i gennemsnit lige så højt som i juice fremstillet i en slowjuicer. Derimod kan der findes variationer, alt efter hvilke ingredienser der er brugt. Juiceren er f.eks. bedre til at ekstrahere A-vitamin fra gulerødder, mens slowjuiceren er bedre til at ekstrahere E-vitamin fra tomater. Hvilke sundhedsmæssige fordele er der ved fibre? Det bør ikke undervurderes, hvad kostfibre gør for vores sundhed og velbefindende. Globalt set får vi 20-50 % for lidt kostfiber fra frugt, grøntsager og korn. Hvilke sundhedsmæssige fordele er der ved antioxidanter? Frugt og grøntsager er en god kilde til vitaminer, bl.a. provitamin A, C, K og flere forskellige B-vitaminer. De er også en god kilde til mineraler såsom natrium, kalium, kalcium, magnesium, svovl, fosfor, jern, mangan, jod og kobber. Ud over disse grundlæggende næringsstoffer indeholder frugt også særlige fytokemikalier (også kaldet sekundære vækstmetabolitter). Fytokemikalier har flere funktioner i selve frugtorganismen, bl.a. at producere smag og aroma, at signalere at frugten er moden, at forsvare frugten mod ubudne gæster, f.eks. sporer, samt at skabe frugtens farve. I denne gruppe af sekundære vækstmetabolitter findes også polyfenoler og anthocyaniner, som også har en positiv effekt på kroppens sundhed. De støtter immunforsvaret, styrker vores fordøjelsessystem og bidrager til at overvinde oxidativ stress – den stress, der opstår, når de frie radikaler i kroppen begynder at angribe frisk cellevæv og skaber en ubalance i kroppens system. Polyfenoler og anthocyaniner kan, ligesom vitaminer, neutralisere de frie radikaler og derigennem beskytte cellevævet. Denne funktion kan måles gennem ORAC (= Oxygen Radicals Absorbance Capacity) eller ORP (= Oxidation Reduction Potential). Frugt og grøntsager er med andre ord værdifulde for, at kroppen skal fungere normalt, og friskpresset juice er en meget nem måde at få flere grøntsager i den daglige kost på.
Frugt og grøntsager indeholder en række forskellige næringsstoffer, som bidrager til at give os et sundt helbred. Nogle af dem er:
Cellevæggene, som giver struktur og stabilitet til frugt, består primært af stofferne cellulose og pektin, som er svære for kroppen at fordøje. Men de har stadig en række ernæringsmæssige fordele for kroppen:
Viva Collection
Saftpresser
HR1889/70
You are about to visit a Philips global content page
Continue