1
Produkter

Fordelene ved at malke ud

Brystmælk er en af de største gaver, du kan give dit barn. Det er muligt udelukkende at give bryst i mange måneder, men ved at malke ud kan du få lidt større frihed.

Philips AVENT - The benefits of expressing

Komfort

Udmalkning af brystmælk sikrer, at dit barn altid får den bedste ernæring, samtidig med at du får mere fleksibilitet. Du skal måske tilbage på arbejde, din partner ønsker måske at blive mere involveret i at made den lille, eller du vil måske blot gerne forkæle dig selv med kærkommen hvilepause - eller en tur i byen.

For tidligt fødte spædbørn

Hvis din baby er for lille (tidligt født) eller for sløj til at tage brystet direkte, kan du ved at udmalke colostrum eller brystmælk sikre, at barnet stadig får de vigtige næringsstoffer.

Problemer med at få fat

Hvis din nyfødte ikke kan få fat på brystet, kan du få mælken til at løbe til ved at malke ud og reducere behovet for modermælkserstatning. Spørg jordemoderen til råds, hvis du har problemer med at få barnet til at tage imod brystet.

Brug af en pumpe

Når mælken løber til, kan der være tidspunkter, hvor dine bryster føles fulde og generende, men barnet ikke er klar til at spise. I den situation kan en pumpe give lindring. Senere, når du er kommet godt i gang med at amme, kan du stimulere mælkeproduktionen ved at malke ud som supplement til barnets suttebevægelser. Den udmalkede mælk er praktisk at have ved hånden, når du har brug for det.

Udmalkning af brystmælk er nemt, når man øvet sig lidt, men det er bedst at vente med at starte til mellem fire og seks uger efter fødslen, så amningen er godt i gang - medmindre en sundhedsplejerske anbefaler noget andet.

Brug af en brystpumpe

Den hurtigste og nemmeste måde at udmalke mælk på er med en elektronisk eller manuel brystpumpe.

Hvilken brystpumpe, der er den bedste for dig, afhænger af hvor ofte du planlægger at malke ud, og hvor meget tid du kan bruge på det.

Med manuelle pumper tager det mellem 15 og 45 minutter at pumpe tilstrækkeligt med mælk fra brysterne, afhængig af den enkeltes flow.

Tips og råd til udmalkning af brystmælk

Når du er blevet vant til din brystpumpe, kan du malke ud hurtigt og nemt. Det virker måske sært til at starte med, men det er værd at fortsætte.

Første pumpning

Når du starter med at malke ud, bør du give dig selv tid og fred og ro, så du kan slappe af. Du kan massere dine bryster forsigtigt i et par minutter, før du begynder at gøre dem klar – varme, våde klude på brystet vil hjælpe meget i starten. Det kan også hjælpe at have dit barn i nærheden eller et foto af barnet eller noget af barnets tøj for at få mælken til at løbe til.

Sterilisering

Du skal sterilisere pumpen, før du starter. Hvis du planlægger at give mælken til dit barn senere, skal du opbevare den i en steril beholder, der er tydeligt mærket med dato og mængde. Du kan opbevare udmalket mælk bagerst i køleskabet i op til 24 timer eller i fryseren i op til 3 måneder.

Hvornår skal du malke ud

Mange mødre malker ud hver morgen efter at have ammet deres barn for at opbygge et lager af mælk, som de kan bruge, når de vil.

Optøning af modermælk

Når du skal tø brystmælk op til brug senere samme dag (og altid inden for 12 timer), skal du stille beholderen i køleskabet og lade mælken tø langsomt op. Hvis mælken skal bruges med det samme, skal du stille beholderen i varmt vand, eller du kan blot bruge en flaske og en babymadvarmer. Når mælken er blevet varmet, skal den bruges inden for en time eller smides væk. Fald ikke for fristelsen til at gemme den til et senere måltid.

Hvornår skal du introducere udmalket mælk

Hvis du ammer fuldt ud, men ved, at du gerne vil have dit barn til at tage en flaske på et eller andet tidspunkt inden for de første 6 måneder, kan du prøve at introducere barnet for en almindelig flaske udmalket mælk, når det er ca. 8 uger gammelt - bare et par gange om ugen.

Vær opmærksom på, at oplysningerne i disse artikler kun er generelt vejledende og ikke må opfattes som en erstatning for sundhedsfaglig rådgivning. Hvis du eller en person i din familie eller dit barn lider af symptomer eller tilstande, som er alvorlige eller vedvarende, eller hvis du har brug for specifik lægelig rådgivning, skal du søge læge. Philips AVENT kan ikke holdes ansvarlige for skader, der opstår som følge af oplysninger, der er tilgængelige på dette websted.

Beslægtede produkter

Relateret rådgivning

Opbevaring af udmalket mælk

Opbevaring af udmalket mælk

Fordelene ved amning

Fordelene ved amning

Skift fra amning til madning med sutteflaske

Skift fra amning til madning med sutteflaske

Sterilisering af udstyr til madning af babyer

Sterilisering af udstyr til madning af babyer