Læsetid: 7 Min
Grøntsager er vores bedste ven, når vi prøver at spise sundt og holde os til mad med vitaminer, men ved du, hvordan du bedst tilbereder dem, så de ikke mister deres vigtige næringsstoffer? Der er jo ikke meget ved at inkludere grøntsager i din kost for så at tilberede dem på en måde, som får alle deres vitaminer til at drukne i vand eller fedt.
Bare rolig, du behøver ikke at skifte tilberedte grøntsager ud med rå grøntsager, bare fordi nogle af vitaminerne måske går tabt. Der findes nemlig simple måder, du kan tilberede dine grøntsager på, så de samtidig bevarer de vigtige næringsstoffer. Læs videre for at lære, hvordan varme påvirker næringsstoffer og vitaminer i mad, og se vores simple trin til, hvordan du bedst tilbereder dine grøntsager på en sund måde.
Varmefølsomme vitaminer Vitaminer, som tåler varme
Først og fremmest er det vigtigt at understrege følgende: Helt generelt går grøntsagernes vitaminer ikke fuldstændigt tabt, når vi tilbereder dem, men selve næringsværdien reduceres muligvis, afhængigt af hvordan du tilbereder dem. Den sundeste måde at tilberede grøntsager på afhænger af forskellige ting: blandt andet grøntsagstyperne, hvordan du opbevarer dem og de typer vitaminer, de indeholder. I nogle tilfælde hjælper tilberedningen med at frigive vitaminer – dette gælder blandt andet for gulerødder og squash.
Det varierer fra grøntsag til grøntsag, om opvarmning eller tilberedning påvirker vitaminindholdet. Mens nogle grøntsager får en højere næringsværdi af at blive tilberedt, er der andre grøntsager, som muligvis mister nogle af vitaminerne under opvarmning eller tilberedning. Dette skyldes, at nogle vitaminer er særligt følsomme over for varme, mens andre godt kan tåle varme. Nedenfor kan du se vores guide om vitaminer.
Varmefølsomme vitaminer inkluderer:
I modsætning til de varmefølsomme vitaminer, som du ser i listen ovenfor, tåler vitaminerne nedenfor varme. Disse inkluderer:
Nu hvor du har et overblik over, hvordan varme kan påvirke vitaminer i mad, vil du sikkert også gerne vide, hvilken tilberedningsmetode du bør bruge, så næringsstofferne i grøntsagerne bevares. Desværre findes der ikke ét svar på dette, da alle slags fødevarer reagerer forskelligt på varme. Derfor handler det om at lære, hvornår og hvordan den enkelte type grøntsag bør tilberedes. Sjov fakta: Rå broccoli indeholder omkring 540 mg C-vitamin. Efter at være blevet tilberedt i få minutter, reduceres indholdet af C-vitamin til omkring 260 mg. Jo længere tid du tilbereder den, jo flere vitaminer mister den. Det er vigtigt at huske dette, når du bruger grøntsager med varmefølsomme vitaminer i din madlavning.
Der er nogle generelle regler, som det er værd at huske, når du tilbereder grøntsager:
Premium
Airfryer XXL
HD9870/20
Premium
Airfryer XXL
HD9867/90
Airfryer
3000 Series 4.1L
HD9252/90
Det er bedst at bruge en mikrobølgeovn, en airfryer eller dampning, hvis du vil bevare så mange vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som muligt i dine fødevarer. Derudover er der også forskel på vitaminer, når det kommer til deres opløselighed.
Når du vælger at dampe grøntsager, bliver dine grøntsager opvarmet ligeligt fra alle sider af den varme damp, hvilket lader dine grøntsager forblive sprøde og aromatiske..
Top tip: Din mikrobølgeovn er ikke kun beregnet til at opvarme færdigretter i. Brug den endelig, når du vil tilberede dine grøntsager på en hurtig og nem måde! Dampede grøntsager i ovnen er gode og velsmagende, men du får mere eller mindre et lige så godt resultat ved at bruge din mikrobølgeovn.
Dampning af grøntsager er en god idé, når du gerne vil bevare de vandopløselige vitaminer. Men hvis du derimod skal tilberede fødevarer, som indeholder mange fedtopløselige vitaminer, bør de tilberedes med noget olie eller fedtstof, da kroppen ellers ikke kan absorbere disse vitaminer. Dog gælder det også for fedtopløselige vitaminer, at de kan gå tabt i fedtet, så det er derfor vigtigt, at du holder mængden af fedtstof på et minimum. Fedtopløselige vitaminer inkluderer:
Nu ved du, hvordan varme påvirker vitaminer, og hvordan du kan bevare så mange næringsstoffer og vitaminer som muligt, når du tilbereder dine grøntsager. Husk at opbevare dine grøntsager korrekt og at undersøge, hvilke vitaminer de indeholder, så du ved, hvordan du bedst tilbereder dem. På den måde kan du tilberede et måltid fyldt med nærende grøntsager, som er rige på vitaminer og andre vigtige næringsstoffer.
Dampning, lynstegning og airfrying er alle tilberedningsmetoder, som kan hjælpe dig med at tilberede dine grøntsager ordentligt og samtidigt bevare deres næringsværdi. Med et køkkenapparat som Viva XXL-airfryeren bliver dine grøntsager forsigtigt og hurtigt tilberedt; men det er ikke alt, for du behøver kun at bruge ganske lidt olie (eller slet ingen!), så du undgår, at fedtopløselige vitaminer som A, E, D og K går tabt. For eksempel kan du tilberede shiitakesvampe, som er rige på D-vitamin, i din airfryer med kun en lille smule olie i stedet for at stege dem i olie på panden.