0

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom.

    Læsetid: 7 Min

    Vitaminer i mad: Sådan tilbereder du dine grøntsager uden at miste deres vitaminer


    Grøntsager er vores bedste ven, når vi prøver at spise sundt og holde os til mad med vitaminer, men ved du, hvordan du bedst tilbereder dem, så de ikke mister deres vigtige næringsstoffer? Der er jo ikke meget ved at inkludere grøntsager i din kost for så at tilberede dem på en måde, som får alle deres vitaminer til at drukne i vand eller fedt.


    Bare rolig, du behøver ikke at skifte tilberedte grøntsager ud med rå grøntsager, bare fordi nogle af vitaminerne måske går tabt. Der findes nemlig simple måder, du kan tilberede dine grøntsager på, så de samtidig bevarer de vigtige næringsstoffer. Læs videre for at lære, hvordan varme påvirker næringsstoffer og vitaminer i mad, og se vores simple trin til, hvordan du bedst tilbereder dine grøntsager på en sund måde.

    Sådan bevarer du grøntsagers næringsstoffer under madlavning: Bør du spise dine grøntsager rå eller tilberedte? 


    Først og fremmest er det vigtigt at understrege følgende: Helt generelt går grøntsagernes vitaminer ikke fuldstændigt tabt, når vi tilbereder dem, men selve næringsværdien reduceres muligvis, afhængigt af hvordan du tilbereder dem. Den sundeste måde at tilberede grøntsager på afhænger af forskellige ting: blandt andet grøntsagstyperne, hvordan du opbevarer dem og de typer vitaminer, de indeholder. I nogle tilfælde hjælper tilberedningen med at frigive vitaminer – dette gælder blandt andet for gulerødder og squash.


    Det varierer fra grøntsag til grøntsag, om opvarmning eller tilberedning påvirker vitaminindholdet. Mens nogle grøntsager får en højere næringsværdi af at blive tilberedt, er der andre grøntsager, som muligvis mister nogle af vitaminerne under opvarmning eller tilberedning. Dette skyldes, at nogle vitaminer er særligt følsomme over for varme, mens andre godt kan tåle varme. Nedenfor kan du se vores guide om vitaminer. 

     

    Varmefølsomme vitaminer

    Varmefølsomme vitaminer inkluderer:
     

    • C-vitamin: C-vitamin findes i peberfrugter, purløg, koriander, tomater, mørkegrønne grøntsager og kartofler. 
    • B1-vitamin (tiamin):  Du finder B1-vitamin i bælgfrugter, kartofler, asparges og spinat. 
    • B5 -vitamin (pantothensyre): B5-vitamin findes i linser, kikærter og kartofler. 
    • B9-vitamin (folinsyre): B9-vitamin findes i salat, tomater, asparges, kål og bælgfrugter. 
    • B6-vitamin: Du finder B6-vitamin i kartofler, bælgfrugter, kål og avocadoer. 
    • B12-vitamin: B12-vitamin findes i æg og mælkeprodukter. 

     

    Vitaminer, som tåler varme

    I modsætning til de varmefølsomme vitaminer, som du ser i listen ovenfor, tåler vitaminerne nedenfor varme. Disse inkluderer:

    • A-vitamin: A-vitamin findes i gulerødder, peberfrugter og spinat.
    • D-vitamin: D-vitamin findes i svampe og mælk. 
    • E-vitamin: Du finder E-vitamin i vegetabilske olier, peberfrugter, asparges og margarine.  
    • B2-vitamin (riboflavin): B2-vitamin findes i mælk, mælkeprodukter, broccoli og grønkål.
    • B3-vitamin (niacin): Du finder B3-vitamin i planter og korn. 

    Sådan bevarer du grøntagers næringsstoffer under madlavning: Den bedste tilberedningstid- og metode

    Sådan bevarer du grøntagers næringsstoffer under madlavning: Den bedste tilberedningstid- og metode

     

    Nu hvor du har et overblik over, hvordan varme kan påvirke vitaminer i mad, vil du sikkert også gerne vide, hvilken tilberedningsmetode du bør bruge, så næringsstofferne i grøntsagerne bevares. Desværre findes der ikke ét svar på dette, da alle slags fødevarer reagerer forskelligt på varme. Derfor handler det om at lære, hvornår og hvordan den enkelte type grøntsag bør tilberedes.


    Der er nogle generelle regler, som det er værd at huske, når du tilbereder grøntsager: 

     

    • Brug kun en lille mængde vand. 
    • Hold temperaturen lav.
    • Tilbered dem hurtigt.

     

    Sjov fakta: Rå broccoli indeholder omkring 540 mg C-vitamin. Efter at være blevet tilberedt i få minutter, reduceres indholdet af C-vitamin til omkring 260 mg. Jo længere tid du tilbereder den, jo flere vitaminer mister den. Det er vigtigt at huske dette, når du bruger grøntsager med varmefølsomme vitaminer i din madlavning. 

    Hvad du har brug for

    Hvilken tilberedningsmetode er den bedste?


    Det er bedst at bruge en mikrobølgeovn, en airfryer eller dampning, hvis du vil bevare så mange vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som muligt i dine fødevarer. Derudover er der også forskel på vitaminer, når det kommer til deres opløselighed.

    Sådan bevarer du grøntagers næringsstoffer under madlavning: Dampning af grøntsager

    Sådan bevarer du grøntagers næringsstoffer under madlavning: Dampning af grøntsager


    Når du vælger at dampe grøntsager, bliver dine grøntsager opvarmet ligeligt fra alle sider af den varme damp, hvilket lader dine grøntsager forblive sprøde og aromatiske..  

     

    • Vær forsigtig, hvis varmefølsomme vitaminer også er vandopløselige – især, når det kommer til tilberedningstid. 
    • Vandopløselige vitaminer (C- og B-vitaminer) løber ud i vandet både under kogning og dampning.
    • Brug kun lidt vand til at dampe dem med så hurtigt som muligt, eller damp dem i mikrobølgeovnen med kun et par spiseskefulde vand. 
    • En undtagelse til dette er selvfølgelig, hvis væsken udgør en del af retten. Hvis der er tale om f.eks. en grøntsagssuppe, bevares de vandopløselige vitaminer i din ret. 

    Sådan bevarer du grøntsagers næringsstoffer under madlavning: Tilbered dem med fedt


    Dampning af grøntsager er en god idé, når du gerne vil bevare de vandopløselige vitaminer. Men hvis du derimod skal tilberede fødevarer, som indeholder mange fedtopløselige vitaminer, bør de tilberedes med noget olie eller fedtstof, da kroppen ellers ikke kan absorbere disse vitaminer. Dog gælder det også for fedtopløselige vitaminer, at de kan gå tabt i fedtet, så det er derfor vigtigt, at du holder mængden af fedtstof på et minimum. Fedtopløselige vitaminer inkluderer:

     

    • A-vitamin, hvilket du finder i gulerødder, peberfrugter og spinat. 
    • D-vitamin, hvilket du finder i svampe og mælk.
    • E-vitamin, hvilket du finder i vegetabilske olier, peberfrugter, asparges og margarine.
    • K-vitamin, hvilket du finder i grønne bladgrøntsager.

     

    Top tip: Din mikrobølgeovn er ikke kun beregnet til at opvarme færdigretter i. Brug den endelig, når du vil tilberede dine grøntsager på en hurtig og nem måde! Dampede grøntsager i ovnen er gode og velsmagende, men du får mere eller mindre et lige så godt resultat ved at bruge din mikrobølgeovn. 

    Sådan bevarer du grøntagers næringsstoffer under madlavning: Tilbered dem uden fedt


    Dampning, lynstegning og airfrying er alle tilberedningsmetoder, som kan hjælpe dig med at tilberede dine grøntsager ordentligt og samtidigt bevare deres næringsværdi. Med et køkkenapparat som Viva XXL-airfryeren bliver dine grøntsager forsigtigt og hurtigt tilberedt; men det er ikke alt, for du behøver kun at bruge ganske lidt olie (eller slet ingen!), så du undgår, at fedtopløselige vitaminer som A, E, D og K går tabt. For eksempel kan du tilberede shiitakesvampe, som er rige på D-vitamin, i din airfryer med kun en lille smule olie i stedet for at stege dem i olie på panden. 

     

    Nu ved du, hvordan varme påvirker vitaminer, og hvordan du kan bevare så mange næringsstoffer og vitaminer som muligt, når du tilbereder dine grøntsager. Husk at opbevare dine grøntsager korrekt og at undersøge, hvilke vitaminer de indeholder, så du ved, hvordan du bedst tilbereder dem. På den måde kan du tilberede et måltid fyldt med nærende grøntsager, som er rige på vitaminer og andre vigtige næringsstoffer. 

    Abonner på vores nyhedsbrev

    75 kr. på dit første køb i Philips onlinebutikken.*

    Eksklusive medlemstilbud og tidlig adgang til udsalg.

    Nyheder om produktlanceringer og tips til en sund livsstil.

    *

    Jeg vil gerne modtage reklamekommunikation baseret på mine præferencer og min adfærd om Philips’ produkter, tjenester, events og kampagner. Jeg kan enkelt afmelde dette ønske til enhver tid!

    Vores websted vises bedst med den nyeste version af Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.