Læsetid: 9 Min
Vi viser dig her, hvordan du tilbereder både friske og frosne grøntsager. Tilberedning af grøntsager er nemt, men ofte laver man dog fejl i forberedelsesfasen – vi viser dig, hvordan du undgår at begå disse.
Grøntsager: De er spækket med næringsstoffer og smag, og så udgør de ofte en del af ethvert måltid. Hvis vi skal beskrive, hvad en sund kost består af, tænker vi på grøntsager som noget af det første. Når det så er sagt, er det vigtigt at vide, hvordan man tilbereder grøntsager, så de bevarer deres næringsværdi.
Den bedste måde at undgå dette på er ved at bruge forskellige tilberedningsmetoder for forskellige typer grøntsager. Top tip: Smid ikke en grøntsag ud, fordi den er grim. Grøntsager, som ser sjove og mærkelige ud, kan fint bruges i din madlavning – så brug dem endelig, så du også undgår madspild. Så længe de ikke er blevet rådne eller bløde, kan du sagtens bruge grimme grøntsager i din madlavning. Tilberedning af grøntsager: Kogning Når du vil tilberede dine grøntsager, er kogning en hurtig og nem metode. Dog er det let at komme til at koge dem for længe, hvilket desværre resulterer i tab af vigtige næringsstoffer. Ofte er det nok bare at lade grøntsagerne simre i det kogende vand. F.eks. kan du følge disse trin, når du koger broccoli: Rodfrugter med et højere indhold af stivelse – som kartofler f.eks. – kan tåle at blive kogt i længere tid. Du kommer blot kartoflerne i koldt vand og koger dem forsigtigt, indtil de er bløde. Tilberedning af grøntsager: Dampning Dampning er en af de bedste måder, du kan tilberede grøntsager på, hvis du gerne vil bevare så mange næringsstoffer som muligt. Igen er det værd at bemærke, hvilke slags grøntsager du tilbereder, så du bedst ved, hvordan du skal dampe dem. Tilberedning af grøntsager: Lynstegning Tilberedning af grøntsager: Airfrying Hvis du gerne vil have sprøde grøntsager uden at skulle bruge olie, kan du hurtigt og nemt få et velsmagende resultat med en airfryer. Tilberedning af grøntsager: Stegning En anden effektiv måde at tilberede en stor mængde grøntsager på er at fordele dem ligeligt på en stor bradepande. Den bedste måde at tilberede dem på, når du bruger ovnen, er at give dem rigeligt med tid og at tilberede dem ved en høj temperatur. Følg disse trin:
Det er vigtigt at vide, hvor længe du skal tilberede dine grøntsager, for ellers risikerer du at reducere deres næringsindhold. Alle grøntsager er forskellige, når det kommer til tilberedningstid, så når du f.eks. kommer dem alle sammen ned i en gryde på samme tid – og tilbereder dem i lige lang tid – ender de blødere grøntsager med at blive udkogte, mens de mere hårde grøntsager risikerer ikke at blive stegt eller kogt helt igennem.
Lynstegning er det modsatte af dampning, hvor du hurtigt steger dine grøntsager ved en høj varme i kort tid, hvilket resulterer i lækre, sprøde grøntsager. Vi viser dig her, i tre simple trin, hvordan du kan lynstege dine grøntsager, så de bevarer deres næringsstoffer.
Top tip: Når du lynsteger dine grøntsager, er det vigtigt, at du skærer dine grøntsager ud på den rigtige måde; så sørg for at skære dem i lige store dele, så de gennemsteges jævnt og ensartet.
Med et køkkenapparat som Philips Airfryer XXL kan du fritere, grille, bage og stege grøntsager i store mængder. Denne airfryer er derfor et oplagt valg, når du skal tilberede grøntsager til op til seks personer.
Når du ved, at du skal i gang med madlavningen senere i aften – og måske lidt tid tilovers om eftermiddagen – kan det være fristende at vaske og klargøre dine grøntsager på forhånd. Men giv ikke efter! Så snart grøntsagerne er blevet vasket, begynder de at oxidere (ilte) og miste deres næringsstoffer. Derfor skal du heller ikke vaske dine grøntsager, før du sætter dem på plads. Dog er der undtagelser: grønne bladgrøntsager. De kan typisk holde sig en dag eller to, før de begynder at blive dårlige. Klargøring af grøntsager, før du kommer dem i din airfryer Hvis du lige har klargjort og udskåret nogle pomfritter, som du vil fritere i din airfryer, kan du lægge dem i blød i en skål koldt vand i omkring en halv time. Dette er med til at udtrække overskydende stivelse, hvilket resulterer i ekstra sprøde pomfritter, når du friterer dem. Klargøring af grøntsager, før du steger eller lynsteger dem Ved at vaske dine grøntsager grundigt i forvejen kan du også tørre dem grundigt i forvejen, før du steger dem. Grøntsager, som er helt tørre og ikke fugtige, når de tilberedes, bliver mere sprøde og lækre – særligt, når der er tale om stegning eller lynstegning.
Der er dog tilfælde, hvor det kan være en god idé at vaske dine grøntsager i forvejen:
Premium
Airfryer XXL
HD9870/20
Premium
Airfryer XXL
HD9867/90
Airfryer
3000 Series 4.1L
HD9252/90
Er du i tvivl om, hvordan du bedst skærer dine grøntsager ud? Vi viser dig her tre klassiske skæreteknikker: Skæreteknik nummer 1: Skær grøntsagerne i terninger Det er godt at vide, hvordan du bedst skærer dine grøntsager i terninger, så de bliver skåret i lige store dele. Hvis det er nødvendigt, skal du sørge for først at skrælle grøntsagerne. Der er forskellige måder at skære dine grøntsager ud i terninger på. Du kan f.eks. gøre følgende, når du skærer et skalotteløg i terninger: Skæreteknik nummer 2: Hak grøntsagerne fint Finthakkede grøntsager betyder bare, at grøntsagerne er hakket ud i terninger mere fint og grundigt. Gentag de ovenstående trin med en skarp kniv, så dine grøntsager skæres ud i mindre og finere stykker. Skæreteknik nummer 3: Skær dine grøntsager i julienne Når du skærer dine grøntsager i julienne, betyder det, at de skæres ud i tynde strimler (sommetider sammenlignes de med tændstikker).
Det er vigtigt at vide, hvornår det er det rette tidspunkt at skære dine grøntsager ud på. Ligesom når du vasker dine grøntsager, begynder de at oxidere, så snart du skærer dem. Du har sikkert lagt mærke til, hvordan æbler begynder at blive brune indeni, så snart du har taget en bid af dem, og det samme gælder for grøntsager. Så det er bedst at vaske og skære grøntsager, lige før du tilbereder dem. Vi gennemgår her nogle ting, du skal huske, før vi viser dig de klassiske skæreteknikker.
Hvis du ved en fejl har skåret din aubergine ud for tidligt, kan du bruge citronsaft eller salt for at forhindre, at den bliver brun, inden du skal bruge den i din madlavning. Denne metode kan også bruges til andre grøntsager og rodfrugter, som hurtigt bliver brune efter udskæring, som eksempelvis pastinakker og kartofler.
Nu ved du meget mere om tilberedning af grøntsager, inklusive forskellige skæreteknikker. Med denne simple guide ved du alt, du har brug for at vide, når du skal klargøre, skære og tilberede grøntsager. Og husk: grimt grønt kan altid bruges, så længe det er friskt, så vær aldrig bange for en grim grøntsagskasse!