0

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom.

    Læsetid: 9 Min

    Tilberedning af grøntsager: Typiske fejl – og hvordan du retter op på dem


    Grøntsager: De er spækket med næringsstoffer og smag, og så udgør de ofte en del af ethvert måltid. Hvis vi skal beskrive, hvad en sund kost består af, tænker vi på grøntsager som noget af det første. Når det så er sagt, er det vigtigt at vide, hvordan man tilbereder grøntsager, så de bevarer deres næringsværdi.  

     

    Vi viser dig her, hvordan du tilbereder både friske og frosne grøntsager. Tilberedning af grøntsager er nemt, men ofte laver man dog  fejl i forberedelsesfasen – vi viser dig, hvordan du undgår at begå disse. 

    Fejl nummer 1: Tilberedning af forskellige slags grøntsager på én gang


    Det er vigtigt at vide, hvor længe du skal tilberede dine grøntsager, for ellers risikerer du at reducere deres næringsindhold. Alle grøntsager er forskellige, når det kommer til tilberedningstid, så når du f.eks. kommer dem alle sammen ned i en gryde på samme tid – og tilbereder dem i lige lang tid – ender de blødere grøntsager med at blive udkogte, mens de mere hårde grøntsager risikerer ikke at blive stegt eller kogt helt igennem.

     

    Den bedste måde at undgå dette på er ved at bruge forskellige tilberedningsmetoder for forskellige typer grøntsager.  

     

    Top tip: Smid ikke en grøntsag ud, fordi den er grim. Grøntsager, som ser sjove og mærkelige ud, kan fint bruges i din madlavning – så brug dem endelig, så du også undgår madspild. Så længe de ikke er blevet rådne eller bløde, kan du sagtens bruge grimme grøntsager i din madlavning. 

     

    Tilberedning af grøntsager: Kogning 

     

    Når du vil tilberede dine grøntsager, er kogning en hurtig og nem metode. Dog er det let at komme til at koge dem for længe, hvilket desværre resulterer i tab af vigtige næringsstoffer. Ofte er det nok bare at lade grøntsagerne simre i det kogende vand. F.eks. kan du følge disse trin, når du koger broccoli: 

     

    • Kom broccoli, som er skåret i lige store dele, i det kogende vand. 
    • Vent på, at vandet igen koger, og skru derefter ned for varmen, så vandet simrer. 
    • Lad det simre i et par minutter, indtil broccolien stadig er en smule hård. 

     

    Rodfrugter med et højere indhold af stivelse – som kartofler f.eks. – kan tåle at blive kogt i længere tid. Du kommer blot kartoflerne i koldt vand og koger dem forsigtigt, indtil de er bløde. 

     

    Tilberedning af grøntsager: Dampning

     

    Dampning er en af de bedste måder, du kan tilberede grøntsager på, hvis du gerne vil bevare så mange næringsstoffer som muligt. Igen er det værd at bemærke, hvilke slags grøntsager du tilbereder, så du bedst ved, hvordan du skal dampe dem.

     

    • Dampning af hårdere grøntsager som f.eks. broccoli og gulerødder: Når du tilbereder disse typer grøntsager, kan det være en god idé at anvende en dampkoger. Husk, at du kun behøver at hælde nogle få centimeter vand i gryden.  
    • Dampning af mere sarte grøntsager som f.eks. asparges: Disse typer grøntsager risikerer nemt at blive udkogte. Brug genanvendeligt bagepapir til at forme en lille pakke omkring dine asparges, så de kan dampe i deres egen saft inde i ovnen.  

     

    Tilberedning af grøntsager: Lynstegning


    Lynstegning er det modsatte af dampning, hvor du hurtigt steger dine grøntsager ved en høj varme i kort tid, hvilket resulterer i lækre, sprøde grøntsager. Vi viser dig her, i tre simple trin, hvordan du kan lynstege dine grøntsager, så de bevarer deres næringsstoffer.

     

    1. Varm noget olie i en wok.
    2. Tilsæt grøntsagerne, og pas på ikke at overfylde din wok med dem. 
    3. Sørg for at røre rundt i grøntsagerne for at sikre, at de alle er dækket af olie. Husk at tilsætte de grøntsager først, som det tager længere tid at tilberede.


    Top tip: Når du lynsteger dine grøntsager, er det vigtigt, at du skærer dine grøntsager ud på den rigtige måde; så sørg for at skære dem i lige store dele, så de gennemsteges jævnt og ensartet.

     

    Tilberedning af grøntsager: Airfrying  

     

    Hvis du gerne vil have sprøde grøntsager uden at skulle bruge olie, kan du hurtigt og nemt få et velsmagende resultat med en airfryer.

     

    1. Forvarm din airfryer, mens du klargør grøntsagerne.
    2. Som beskrevet ovenfor skal du skære grøntsagerne i lige store dele for at sikre, at de tilberedes jævnt og ensartet. 
    3. Kom grøntsagerne i din airfryer, og giv dem omkring 20 minutter.


    Med et køkkenapparat som Philips Airfryer XXL kan du fritere, grille, bage og stege grøntsager i store mængder. Denne airfryer er derfor et oplagt valg, når du skal tilberede grøntsager til op til seks personer. 

     

    Tilberedning af grøntsager: Stegning

     

    En anden effektiv måde at tilberede en stor mængde grøntsager på er at fordele dem ligeligt på en stor bradepande. Den bedste måde at tilberede dem på, når du bruger ovnen, er at give dem rigeligt med tid og at tilberede dem ved en høj temperatur. Følg disse trin:

     

    1. Marinér dine grøntsager i en smule olie og krydderier. 
    2. Kom dem i bradepanden. 
    3. Igen er det vigtigt, at du husker at skære grøntsagerne i lige store dele. 
    4. For at grøntsagerne får så meget smag som muligt, skal du lade dem stege i cirka 40 minutter, så de bliver gyldne og sprøde. 

    Fejl nummer 2: Du vasker grøntsagerne for tidligt  

     

    Når du ved, at du skal i gang med madlavningen senere i aften – og måske lidt tid tilovers om eftermiddagen – kan det være fristende at vaske og klargøre dine grøntsager på forhånd. Men giv ikke efter! Så snart grøntsagerne er blevet vasket, begynder de at oxidere (ilte) og miste deres næringsstoffer. Derfor skal du heller ikke vaske dine grøntsager, før du sætter dem på plads. Dog er der undtagelser: grønne bladgrøntsager. De kan typisk holde sig en dag eller to, før de begynder at blive dårlige.  

    Der er dog tilfælde, hvor det kan være en god idé at vaske dine grøntsager i forvejen:

     

    Klargøring af grøntsager, før du kommer dem i din airfryer

     

    Hvis du lige har klargjort og udskåret nogle pomfritter, som du vil fritere i din airfryer, kan du lægge dem i blød i en skål koldt vand i omkring en halv time. Dette er med til at udtrække overskydende stivelse, hvilket resulterer i ekstra sprøde pomfritter, når du friterer dem. 

     

    Klargøring af grøntsager, før du steger eller lynsteger dem 

     

    Ved at vaske dine grøntsager grundigt i forvejen kan du også tørre dem grundigt i forvejen, før du steger dem. Grøntsager, som er helt tørre og ikke fugtige, når de tilberedes, bliver mere sprøde og lækre – særligt, når der er tale om stegning eller lynstegning.

    Hvad du har brug for

    Fejl nummer 3: Du skærer grøntsagerne ud for tidligt


    Det er vigtigt at vide, hvornår det er det rette tidspunkt at skære dine grøntsager ud på. Ligesom når du vasker dine grøntsager, begynder de at oxidere, så snart du skærer dem. Du har sikkert lagt mærke til, hvordan æbler begynder at blive brune indeni, så snart du har taget en bid af dem, og det samme gælder for grøntsager. Så det er bedst at vaske og skære grøntsager, lige før du tilbereder dem. Vi gennemgår her nogle ting, du skal huske, før vi viser dig de klassiske skæreteknikker. 

     

    • Uanset om du tilbereder squash eller auberginer, skal du altid først skære dem ud, lige inden du begynder at tilberede dem, da de er bløde grøntsager.  
    • Disse typer grøntsager kan hurtigt blive brune og miste deres saft. 


    Hvis du ved en fejl har skåret din aubergine ud for tidligt, kan du bruge citronsaft eller salt for at forhindre, at den bliver brun, inden du skal bruge den i din madlavning. Denne metode kan også bruges til andre grøntsager og rodfrugter, som hurtigt bliver brune efter udskæring, som eksempelvis pastinakker og kartofler.

     

    Er du i tvivl om, hvordan du bedst skærer dine grøntsager ud? Vi viser dig her tre klassiske skæreteknikker:

     

    Skæreteknik nummer 1: Skær grøntsagerne i terninger 

     

    Det er godt at vide, hvordan du bedst skærer dine grøntsager i terninger, så de bliver skåret i lige store dele. Hvis det er nødvendigt, skal du sørge for først at skrælle grøntsagerne. Der er forskellige måder at skære dine grøntsager ud i terninger på. Du kan f.eks. gøre følgende, når du skærer et skalotteløg i terninger:

     

    1. Skær løget i to halve.
    2. Derefter vender du den ene halvdel ned mod skærebrættet og skærer den ud vandret, samtidig med at du sørger for ikke at skære hele vejen gennem løget.
    3. Skær derefter løget ud på langs, så løget bliver skåret ud i terninger.

     

    Skæreteknik nummer 2: Hak grøntsagerne fint

     

    Finthakkede grøntsager betyder bare, at grøntsagerne er hakket ud i terninger mere fint og grundigt. Gentag de ovenstående trin med en skarp kniv, så dine grøntsager skæres ud i mindre og finere stykker. 

     

    Skæreteknik nummer 3: Skær dine grøntsager i julienne

     

    Når du skærer dine grøntsager i julienne, betyder det, at de skæres ud i tynde strimler (sommetider sammenlignes de med tændstikker).

     

    1. Skær grøntsagen ud på langs, så du får nogle tykke stave. 
    2. Læg stavene oven på hinanden, så du får en stak, som du igen kan skære ud på langs, så du til sidst får nogle tynde strimler.

    Top tips til klargøring af grøntsager: 

     

    1. Alle køkkenredskaber, som kommer i kontakt med den mad, du tilbereder – som f.eks. knive og skærebrætter – skal altid være rene, før du bruger dem, og rengøres grundigt efter brug.
    2. Både skærebrætter lavet af træ eller plastik er fine at bruge, selvom skærebrætter lavet af plastik har det med at få mange ridser, hvilket kan samle bakterier. Det betyder ikke, at du ikke kan bruge dem, men det betyder, at du bør vaske dem særligt grundigt. Undgå skærebrætter lavet af glas, da de kan gøre dine knive sløve. Hvis dit skærebræt er blevet lidt skævt, kan du placere en fugtig klud under den, når du skærer grøntsager ud.
    3. Din køkkenkniv bør altid være skarp. Du behøver ikke at have en imponerende samling af køkkenknive, men du kommer langt med en god kokkekniv, en grøntsagskniv og en takket kniv. Kokkekniven er bedst til hårde grøntsager som kartofler og gulerødder, mens grøntsagskniven er god til mindre og blødere grøntsager. Den takkede kniv er bedst til at skære gennem grøntsager, som har en glat overflade som eksempelvis tomater. 

     

    Nu ved du meget mere om tilberedning af grøntsager, inklusive forskellige skæreteknikker. Med denne simple guide ved du alt, du har brug for at vide, når du skal klargøre, skære og tilberede grøntsager. Og husk: grimt grønt kan altid bruges, så længe det er friskt, så vær aldrig bange for en grim grøntsagskasse! 

    Abonner på vores nyhedsbrev

    75 kr. på dit første køb i Philips onlinebutikken.*

    Eksklusive medlemstilbud og tidlig adgang til udsalg.

    Nyheder om produktlanceringer og tips til en sund livsstil.

    *

    Jeg vil gerne modtage reklamekommunikation baseret på mine præferencer og min adfærd om Philips’ produkter, tjenester, events og kampagner. Jeg kan enkelt afmelde dette ønske til enhver tid!

    Vores websted vises bedst med den nyeste version af Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.