Læsetid: 5 Min
Har du sommetider ondt i tandkødet? Følsomme tænder og følsomt tandkød er et af de mest almindelige tandproblemer. Uanset om dit tandkød reagerer på kulde når du nyder en forfriskende, kold drik, eller det føles ømt ved berøring og efter tandbørstning, er det et problem du skal tage hånd om. Nogle gange kan smerter i tandkød og tænder tyde på et separat helbredsproblem, men i denne artikel vil vi kigge nærmere på nedenstående almindelige årsager: Så snart vi har gennemgået årsagerne, vil vi kigge på behandlingsmulighederne og dele de mest effektive tips til, hvordan du kan forebygge disse problemer – så læs videre i vores guide om følsomt tandkød for at lære mere.
Følsomt og ømt tandkød er et almindeligt problem, men årsagerne til det varierer. En særligt almindelig årsag er en forsømt mundhygiejne, hvilket kan føre til adskillige problemer i din mund. Sammen med ydre faktorer – såsom stress og kost – kan dette resultere i et følsomt tandkød, som reagerer på berøring, kulde og endda varme. De mest almindelige årsager finder du her:
Ophobninger af plak og tandsten, som ikke fjernes, kan føre til betændt tandkød og tandkødssygdomme (også kaldt gingivitis og i mere alvorlige tilfælde paradentose).2 Akkumuleret plak kan også gøre dit tandkød sensitivt for over tandbørstning og endda få det til at bløde.
Hvis du indtager noget sukkerholdigt og syreholdigt (såsom slik og frugtjuice), kan det være med til at danne plak. Mikroberne i din mund interagerer med det, du spiser og drikker, hvilket øger plakdannelsen og risikoen for tandkødsbetændelse og huller i tænderne.3
Som en del af kroppens stressrespons når den skades eller trues, kan der opstå inflammation i den. Vedvarende stress kan med tiden svække immunsystemet.4 Når du er stresset, har du en større risiko for tandkødsbetændelse og infektioner, som kan føre til mere alvorlige tandkødslidelser og smerter.
Det er veldokumenteret, at rygning er skadeligt for vores fysiske helbred, heriblandt vores orale sundhed. Indvirkningen kan være omfattende og alvorlig, og i forhold til tandkødet er rygning med til at øge risikoen for tandkødssygdomme, da det svækker vores immunsystem og fremmer nedbrydningen af det parodontale ligament (rodhinden). Dette kan give ekstra følsomt tandkød.5
Graviditet6 og andre betydelige hormonelle forandringer såsom overgangsalderen8 kan føre til betændelsestilstande i tandkødet. Et forhøjet hormonniveau kan øge blodtilførslen til dit tandkød, hvilket kan give dig ømt tandkød, som nemmere kan blive irriteret.
Dette gælder særligt visdomstænderne hos voksne mennesker. For at en tand kan bryde frem, presses tandkødet, hvilket kan føre til sensitivitet og ømhed.7 Samtidig er visdomstænderne vanskeligere at nå når du børster dine tænder, og derfor kan plak nemmere samle sig på dem.
Vi har kigget på årsagerne til ømt og følsomt tandkød, men hvad kan du gøre for at pleje det og lindre smerten? Forebyggelse er selvfølgelig altid bedre end behandling, men heldigvis findes der også hjælpsomme tips til, hvad du kan gøre når du har følsomt og ømt tandkød mellem dine tænder.
Ligesom det er tilfældet for de fleste problemer i mundhulen, er det bedste middel mod ømt og følsomt tandkød en god mundhygiejne. Nedenfor deler vi nogle af de bedste tips til forebyggelse: Vi har i denne guide kigget på årsagerne til ømt og følsomt tandkød og delt nogle af de bedste tips til, hvordan du behandler, lindrer og forebygger smerter i dit tandkød, så du blandt andet kan undgå ømt tandkød efter tandbørstning og andre daglige mundplejerutiner. Husk, at det er vigtigt at holde fast i disse rutiner, også selv om du har måske har ondt i både tandkød og kæbe, men sørg også for at bestille tid hos din tandlæge, hvis disse smerter pludselig opstår. Sources: 3 Current Directions in Stress and Human Immune Function, National Library of Medicine 4 The effect that smoking has on your oral health, NHS 5 Bleeding gums in pregnancy, NHS 6 Problems with erupting wisdom teeth: signs, symptoms, and management, National Library of Medicine 7 How menopause affects oral health, and what we can do about it, National Library of Medicine
1 Gingivitis and periodontitis: Overview, National Library of Medicine
You are about to visit a Philips global content page
Continue