Læsetid: 7 Min
I modsætning til hvad mange måske tror, er paradentose – også kaldt parodontitis – en udbredt tandkødssygdom, som ifølge en WHO-undersøgelse påvirker omkring 10% af verdens befolkning.1 Faktisk lider op til 40% af den danske befolking af paradentose i mere eller mindre grad2 – så hvis du selv har lagt mærke til, at du har symptomer på paradentose, er du ikke den eneste. Begyndende paradentose kan heldigvis nemt behandles, men hvis tilstanden er fremskreden, er den mere kompliceret at behandle, da denne tandkødssygdom kan føre til tandtab. For at vedligeholde dit tandkød og dine tænder er det bedst helt at undgå, at dit tandkød får lov at udvikle paradentose i første omgang. I denne artikel kigger vi på, hvad der kan forårsage paradentose, heriblandt: Når vi har givet dig et overblik over disse årsager, vil vi kigge nærmere på forebyggelse og behandling af paradentose – så læs videre for at blive klogere på, hvad du kan gøre for at holde dit smil sundt.
Før vi gennemgår de forskellige årsager, er det bedst at få en forståelse af, hvad paradentose helt præcist er, og hvordan man opdager sygdommen. Nedenfor finder du en liste af fakta om denne tandkødssygdom samt udviklingen af den: Kort sagt er paradentose det mest fremskredne stadie af gingivitis, men hvad skal du holde øje med? Typiske symptomer inkluderer:3 Dog kan man opleve, at mere alvorlige symptomer dukker op, i takt med at tandkødssygdommen udvikler sig:3 Da du nu er blevet klogere på de mest almindelige symptomer på paradentose, vil vi undersøge årsagerne til tandkødssygdommen.
Betændelse i tandkødet kan få det til at bløde. Dette forekommer oftest, når du børster dine tænder, bruger tandtråd eller spiser, men hvis du har begyndende paradentose, kan dit tandkød begynde at bløde ud af det blå.
Så snart dit tandkød begynder at trække sig, er det ikke i stand til at beskytte dine tænder lige så godt. Tandhalsene blottes, hvilket kan gøre dine tænder mere sensitive.
Et af hovedsymptomerne på paradentose er tilbagetrukket – eller vigende – tandkød. Idet tandkødsranden begynder at bevæge sig væk fra tanden, vil tanden synes længere, da mere af tanden blottes.
I seriøse tilfælde, hvor paradentose ikke behandles og får lov til at udvikle sig, vil dine tænder begynde at miste deres fastgørelse til rodhinden. Dette vil føre til, at dine tænder bliver løsere.
Når mikroberne bevæger sig rundt i din mund, og paradentose begynder at tage fat, øges risikoen for mund-, mave- og duodenalsår. Selvom disse tilstande sommetider heles af sig selv,5 er det vigtigt at behandle roden af problemet, så de ikke vender tilbage.4
Når der ikke tages hånd om begyndende paradentose, kan det føre til et mere fremskredent stadie af paradentose, hvilket vil resultere i et sygt og dårligt tandkød. Det er derfor vigtigt at identificere, hvad disse årsager kan være, da det gør det nemmere at gøre noget ved problemet. Ofte skyldes paradentose en mangelfuld mundhygiejne, hvor plak får lov at ophobe sig og samtidig angribe tænderne og tandkødet; men der er også andre faktorer, som kan spille en rolle. Selvom nogle af disse årsager er helt uden for din egen kontrol, betyder det, at du skal være ekstra grundig i forebyggelsen af gingivitis og med tiden paradentose. Nedenfor deler vi nogle af de bedste tips til forebyggelse og behandling af paradentose; og med nye studier, som peger på en sammenhæng mellem tandkødssygdomme og hjertesygdomme, har det aldrig været mere vigtigt at have en sund mund.15/16
Tip: Det anbefales, at du besøger din tandlæge oftere under graviditet, så du er sikker på, at dit orale helbred er beskyttet bedst muligt. Det er helt sikkert og ufarligt for dig at besøge tandIægen undervejs, og du skal som minimum sigte efter at gøre det i løbet af det første og den sidste trimester.
I 2023 indgik Philips i et partnerskab med Swedish Heart Lung Foundation, hvor de arbejdede sammen om “Brush for your heart”-kampagnen. Kampagnen belyser sammenhængen mellem oral sundhed og hjertesundhed – hvor det viser sig, at personer, som passer godt på deres mund, oftere har sundere hjerter end dem, som forsømmer deres tænder og tandkød.15/16 Der forskes stadig i denne sammenhæng, og der er en voksende enighed om, at dem, som lider af paradentose eller andre tandkødssygdomme har større risiko for at udvikle hjertesygdomme og andre hjerteproblemer.17 Dog er kun en lille del af den offentlige befolkning klar over denne sammenhæng; faktisk er over tre ud af fem adspurgte ikke klar over, at der er en sammenhæng mellem vores orale helbred og hjertesygdomme.18
Som tidligere nævnt kan en mangelfuld mundhygiejne – blandt andet tandbørstning, som ikke er grundig nok – kan føre til ophobninger af plak og skadelige bakterier i din mund, som med tiden kan resultere i tandkødssygdomme.19 Nu menes det dog, at de bakterier, som får lov til at leve i din mund i for lang tid, kan finde vej til blodomløbet, hvilket giver bakterierne mulighed for at nå dit hjerte, din mave og selv dine tæer.20
Pas godt på din mund! Uanset om der er tale om hyppigere tandbørstning for at fjerne plak, brug af tandtråd eller skylning med mundskyllevæske, er der mange muligheder for at tilføje gode, nye plejerutiner til din overordnede daglige rutine. Elektriske tandbørster – som dem i Sonicare-udvalget fra Philips – kan fjerne op til ti gange mere plak end manuelle tandbørster, hvilket gør dem til et alletiders redskab til at vedligeholde din orale sundhed. Over tre ud af fire forbrugere har sagt, at de ville udsifte deres manuelle tandbørste med en elektrisk tandbørste, mens syv ud af ti mener, at Philips Sonicare kan hjælpe dem og deres orale sundhed. 18 Med dette i tankerne vil vi nu gå videre til de bedste tips til forebyggelse og behandling af paradentose, så du med ro i sindet ved, hvad du skal gøre for at passe så godt som muligt på din mund.
I modsætning til gingivitis kan paradentose ikke behandles derhjemme – det er nødvendigt at besøge din tandlæge eller tandplejer for at få rettet op på situationen. Nedenfor finder du en liste over de behandlingsmuligheder du kan opleve at blive tilbudt: I sidste ende er forebyggelse den bedste behandling. Besøg din tandlæge, så snart du har symptomer på paradentose, og læs videre for vores bedste tips til forebyggelse.
Den bedste måde at forebygge paradentose på er ved at undgå, at din mundhygiejne forringes i sådan en grad, at det kræver et medicinsk indgreb – så derfor kan du med disse tips sikre dig, at dette ikke sker: I denne guide har vi kigget på alt fra de tidlige stadier af paradentose til de mere fremskredne stadier, og hvad du kan gøre for at forebygge og behandle dem. Med en grundig mundhygiejne og regelmæssige besøg hos tandlægen, er du sikret et sundt smil, hver gang du går ud ad døren. Sources:
1 Oral Health, WHO
2 For få behandles for paradentose, Netdoktor
3 Periodontal Disease, National Library of Medicine
4 A Prospective Study of Periodontal Disease and Risk of Gastric and Duodenal Ulcer in Male Health Professionals, National Library of Medicine
5 Canker sores (mouth ulcers): What can you do if you have a canker sore?, National Library of Medicine
6 The Role of Nutrition in Periodontal Health: An Update, National Library of Medicine
7 The effect of alcohol consumption on periodontal disease, National Library of Medicine
8 The effect that smoking has on your oral health, NHS
9 Diabetes and gum disease, Diabetes UK
10 HIV/AIDS & Oral Health, National Institute of Dental and Craniofacial Research
11 Bleeding gums in pregnancy, NHS
12 Drug Induced Gingival Overgrowth, National Library of Medicine
13 Antibiotics in the management of aggressive periodontitis, National Library of Medicine
14 How often should we go to the dentist?, National Library of Medicine
15 How menopause affects oral health, and what we can do about it, National Library of Medicine
ProtectiveClean 4300
Sonisk eltandbørste
HX6800/44
You are about to visit a Philips global content page
Continue