1
Nedtrykt deprimeret

Føler du dig nedtrykt og deprimeret?

Det er helt normalt at føle sig nedtrykt om vinteren

 

Der kan være mange årsager til, at man føler sig nedtrykt og deprimeret. Oftest er det ikke farligt, og det plejer at gå over af sig selv. Her i Norden er der også mange, som føler sig deprimerede, når det bliver efterår. I vinterhalvåret er der ikke lige så meget naturligt dagslys, og dagene er kortere. Derfor er det ikke så underligt, at vi bliver påvirket af manglen på lys. Når lyset forandrer sig med årstiden, forskubbes kroppens naturlige system. Om vinteren får vi mindre lys, og melatoninindholdet kommer ud af balance, hvilket gør, at vi føler os mere trætte end normalt. Det er med andre ord helt normalt at føle sig lidt nedtrykt og deprimeret i vinterhalvåret. Man har ikke lige så meget energi, som man har om sommeren, og man gider heller ikke rigtigt at foretage sig noget.

God råd mod vintertræthed:

 

 • Sørg for at opholde dig så meget som muligt udendørs
 • Undgå at bruge solbriller
 • Sørg for at dyrke motion
 • En energilampe kan virke opløftende og opkvikkende

Forebyg efterårs- og vinterdepression

 

Et godt råd til forebyggelse af efterårs- og vinterdepression er at forsøge at opholde sig så meget som muligt udendørs. Undgå at bruge solbriller, da det reducerer kroppens mulighed for at tilpasse sig dagslyset. Det er også godt for kroppen at dyrke motion. Hvis du føler dig nedtrykt og deprimeret er det ekstra vigtigt med fysisk aktivitet, eftersom endorfinerne frigøres ved fysisk aktivitet og kan få dig til at føle dig glad og tilfreds. Hvis du mangler dagslys, kan en energilampe være en god idé. En energilampe, som efterligner det naturlige dagslys, kan virke opkvikkende og opløftende og have en positiv indvirkning på humøret. De dage, hvor dit energiniveau er lavt, og du er træt, giver energilampen dig energien tilbage på naturlig vis.

Langvarig nedtrykthed

 

Nogle gange kan følelsen af nedtrykthed stå på i længere tid. Man kan opleve symptomer som f.eks. koncentrationsbesvær, mangel på interesse for det, man tidligere godt kunne lide at lave samt reduceret evne til at føle glæde. Hvis symptomerne bliver så alvorlige og de begynder at påvirke dit sociale liv og dit arbejde, skal du altid søge læge eller psykolog for at få stillet en diagnose og blive behandlet.

philips-lysterapi

Hvornår skal jeg søge hjælp mod depression?

 

Hvis symptomerne er alvorlige og påvirker dit sociale liv og dit arbejde, skal du altid søge hjælp. Cirka 1-3 procent af befolkningen lider af alvorlig efterårs- og vinterdepression. Hvis du har følt dig deprimeret og nedtrykt i mindst to uger* og har symptomer på depression bør du kontakte skadestuen eller psykiatrisk akutmodtagelse. Du kan altid ringe til sundhedsrådgivningen for at få råd til, hvad du skal gøre.

*Ifølge Vårdguiden 1177 (Sverige)

Læs mere

Philips lysterapi

Læs mere om Philips lysterapiprodukter

Philips Wake-Up Lights

Sov og vågn bedre

Philips EnergyLights

Få energien tilbage

Relaterede

 • Føler du dig ofte kraftesløs?

  Føler du dig ofte kraftesløs?

 • Alt om årstidsrelaterede depressioner

  Alt om årstidsrelaterede depressioner

 • Plejer du at blive ramt af depression om vinteren?

  Plejer du at blive ramt af depression om vinteren?