Læsetid: 4 Min
C-vitamin – også kaldt askorbinsyre – er nok et af de mest omtalte vitaminer. Det understøtter forskellige basale funktioner og processer i vores krop. Men hvilken funktion har C-vitamin helt præcist?
Siden C-vitamin spiller en vigtig rolle for vores helbred og krop, er det vigtigt at vide, hvor vi får vores C-vitamin fra. Citrusfrugt kender mange af os som en god kilde til C-vitamin, men udover denne type frugt er der mange andre slags fødevaregrupper, som har et højt indhold af C-vitamin.
I denne artikel kommer vi mere ind på, hvilken rolle C-vitamin spiller for vores krop, og hvordan vi får nok C-vitamin: kost spiller naturligvis en stor rolle.
C-vitamin er vigtigt for rigtig mange af kroppens funktioner. Når du indtager en optimal mængde af C-vitamin, bidrager det til, at vores immunforsvar og nervesystem fungerer regelmæssigt. Det understøtter også vores stofskifteprocesser, heriblandt energistofskiftet og produktionen af bindevæv, knogler og tænder. C-vitamin er også vigtigt for optagelsen af jern.
Det britiske sundhedssystem (NHS) anbefaler, at man dagligt indtager 40 mg C-vitamin. Børn og unge har ikke brug for lige så meget afhængigt af deres alder, mens gravide kvinder og rygere generelt har brug for mere.
Vores kroppe kan ikke lagre eller producere C-vitamin, men det er nemt at få rigeligt med C-vitamin via kosten, hvis den er varieret og velafbalanceret. Af denne grund anbefaler det britiske sundhedsvæsen generelt ikke, at man tager tilskud af dette vitamin.*
Ofte er det frugt, man forbinder med C-vitamin, når man tænker på fødevarer, der er rige på C-vitamin. Nedenfor finder du en liste over forskellige frugter (som vi også ofte tænker på som grøntsager) og bær, som har et højt indhold af C-vitamin. Grøntsager er også rige på C-vitamin:
7000 Series
Højhastighedsblender
HR3760/10
C-vitamin er følsomt over for lys og varme, så for at du kan sikre dig, at dine varer bevarer et højt indhold af vitaminet, skal du være opmærksom på, hvordan dine varer opbevares og tilberedes. Indholdet er højst, når dine fødevarer er rå og friske; og hvis der er tale om frugt og grøntsager, er det en god idé at spise hele frugten eller grøntsagen, inklusive skrællet. Netop derfor er friskpresset frugt- og grøntsagsjuice en glimrende måde at få din daglige dosis af dette vitamin på.
100 ml frisk appelsinsaft indeholder 50 mg C-vitamin, mens den samme mængde citronsaft indeholder 38,70 mg. Hvis du får trang til noget andet end bare citrusfrugt, kan du eksperimentere lidt med andre lækre juicer og smoothies, som er lavet af andre grøntsager og frugter, som er rige på C-vitamin.
Hvis du gerne selv vil lave en drik fyldt med C-vitamin, skal du kun bruge frisk frugt og en juicer som eksempelvis slowjuiceren fra Philips, som skånsomt udvinder så mange næringsstoffer som muligt. Denne udgave af appelsinjuice er spækket med C-vitamin og indeholder gulerod, grapefrugt, appelsin, citron og ingefær.
Som du kan se, er der rig mulighed for, at du kan få dækket dit behov for C-vitamin – både i form af hele frugter, grøntsager eller juice. C-vitamin er nemlig en vigtig del af en sund livsstil.
* https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/