Verdens foretrukne kaffebønne. Coffea arabica, der dyrkes i hele Syd- og Mellemamerika, på Afrikas østkyst og i visse områder i Asien, kræver særlige jordbundsforhold, store højder (600-2.000 m over havets overflade) og den helt rigtige balance mellem varme og fugt.
Betegnelsen for en person, der er specielt uddannet i at lave og servere forskellige typer kaffe. Det kommer af det italienske ord for "bartender".
En certificering, der garanterer, at kaffen er dyrket i skyggen under de naturlige trækroner i en tropisk regnskov. Den beskytter regnskovene mod at blive ryddet, så der kan dyrkes soldyrket kaffe, hvilket understøtter meget få fuglearter.
Duften, aromaen, næsen og eftersmagen af nybrygget kaffe.
Den modne frugt fra kaffetræet. Når dets frø ekstraheres fra frugten, bliver de til grønne kaffebønner.
Kaffe, der får fjernet 97 % eller mere af dens naturligt forekommende koffein, klassificeres som koffeinfri. En mild stimulans ekstraheres fra kaffebønnen i dens grønne (uristede) tilstand. Selv om der findes flere forskellige metoder, bruger de alle vand.
Drypbrygning, også kendt som filterkaffe eller overhældning, er en metode, hvor varmt vand hældes over formalet kaffe i et filter. Bryggen drypper derefter – ved hjælp af tyngdekraften – gennem filteret ned i en kande eller kop.
Den metode, der anvendes til at tørre kaffebær, enten ved at udsætte dem for sollys eller ved at lægge dem i en mekanisk tørremaskine. De hårde, indskrumpede skaller fjernes derefter manuelt eller i en maskine.
Dette er mængden af kaffe, som vandet trækker ud under brygningen. Optimal ekstraktion afhænger af en række faktorer såsom bryggetid, temperatur og formalingsstørrelse. Underekstraheret kaffe kan smage surt, overekstraheret kaffe kan smage bittert.
Fair Trade-certificeret kaffe er en del af en social bevægelse, hvis mål er at øge indkomsten og levestandarden for små landmænd i hele verden, især i udviklingslandene. Det fremmer også bæredygtigheden og medvirker til at beskytte miljøet.
Mokka er en bønne af høj kvalitet fra Coffea arabica-planten, som er hjemmehørende i Yemen. Navnet stammer fra havnebyen Mocha, som var en driftig eksportør af kaffe tilbage i det 15. til det 19. århundrede. Den må ikke forveksles med kaffen med chokoladesmag, der også kendes som Caffè Mocha.
En økologisk certificering sikrer, at kaffen ikke har været udsat for herbicider, pesticider, sprøjtemidler eller kommercielt producerede gødningsstoffer.
Et damprør, der bruges til at skumme mælk.
Normalt indeholder hvert kaffebær to bønner. En gang imellem dennes et bær med kun én bønne. Disse kaldes peaberries (ærtebær). De er kendt for deres fine, stærke aroma og adskilles ofte fra resten af høsten og sælges til en højere pris.
En komponent i en espressomaskine med en filterkurv til at holde på kaffegrumset under brygningen.
Fjernelse af pulpen og den ydre hinde fra kaffebærret for at få kaffebønnen frem under vådbehandlingen – umiddelbart efter kaffebærrene er høstet.
En international nonprofitorganisation, der arbejder for at bevare den biologiske mangfoldighed og sikre bæredygtige levevilkår. Kaffe med seglet stammer fra – eller indeholder ingredienser indkøbt fra – Rainforest Alliance-certificerede landbrug eller skovbrug. Dette er også kendt som skyggedyrket kaffe i modsætning til soldyrket kaffe, som indebærer rydning af skove og derfor ikke understøtter de vilde dyr og planter.
En kaffeart fra Coffea canephora-planten. Dyrkes hovedsageligt i tropiske områder i Afrika og Sydøstasien og trives i højder på ca. 650 meter og ved temperaturer mellem 24 ºC og 29 ºC.
En lille, morterlignende anordning, der bruges til at "støde" (komprimere) kaffegrums i portafilteret på en espressomaskine. Den sikrer, at det varme vand presses ensartet gennem kaffen og giver optimal ekstraktion.
En bryggemetode til tilberedning af ufiltreret kaffe med en stærk, aromafyldt smag. Fint formalet kaffe koges i en "cezve" (kande) fyldt med vand og som regel tilsat sukker. Den hældes derefter i små kopper, hvor grumset får lov til at bundfælde sig, inden kaffen drikkes.
Den metode, hvor afskalningsmaskiner adskiller frøene fra pulpen i kaffebærrene. For at fremme ekstraktionen opblødes kaffebærrene først i vand. Bønnerne tørres derefter i solen eller i mekaniske tørrere.
You are about to visit a Philips global content page
Continue