0

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom.

    Læsetid: 4 Min

    Hvordan laver man espresso? De bedste tips til hjemmelavet espresso


    Uanset om du trænger til et stærkt skud koffein om morgenen, eller du mere har lyst til en iskold macchiato på en lun dag, er espresso mere eller mindre fundamentet i kaffens verden. Hvis du ved, hvordan du selv kan lave espresso, kan du lave flere forskellige kaffedrikke til enhver anledning. De fleste vil selvfølgelig gerne vide, hvordan de kan lave en perfekt espresso og ikke bare en middelmådig en. Men hvad gør man, hvis man ikke ejer en espressomaskine? Hvordan laver man espresso uden maskine? Vi giver dig svarene på disse spørgsmål i denne artikel, så du snart kan komme i gang med at lave hjemmelavet espresso – med eller uden maskine.

    Hvordan laver man espresso uden maskine?  


    Hvis du gerne vil starte dagen med et shot espresso, behøver du ikke nødvendigvis at eje en espressomaskine, da der også findes alternativer som f.eks. en stempelkande.


    Først skal du kværne de hele bønner og brygge espressoen, som du også ville gøre, når du laver kaffe i din stempelkande. Filtrer kaffen gennem en si eller et filter ned i en beholder. Gentag denne proces, men denne gang skal du bruge den kaffe, du lige har brygget, i stedet for vand. 


    Selv om der ikke dannes crema på toppen ved at lave espresso på denne måde, får du stadig en kraftig espresso at starte dagen på. 


    Som du kan se, kan det godt lade sig gøre at lave espresso uden at bruge en espressomaskine, men sandheden er nu engang, at din espresso smager endnu bedre, hvis du bruger en. 

    Hvordan laver man espresso med en espressomaskine? 5 trin til en rigtig god espresso 


    Følg disse trin for at lave hjemmelavet espresso med en semiautomatisk espressomaskine: 

     

    1. Start med kun at “brygge” vand. Forvarm maskinen ved at lade vandet løbe gennem filterholderen (også kaldet portafilteret) og din kop uden at lave espresso.

    2. Bryg de friske hele bønner. Gør dette lige inden du brygger kaffen. Gå efter en konsistens og tekstur, der minder om granuleret sukker, når du skal lave en god espresso. 

    3. Fyld filterholderen: Hvis du kun skal lave ét shot espresso, skal du bruge omkring 6 gram malet kaffe (en teskefuld med top). Brug 17 gram (en spiseskefuld med top), hvis du laver en dobbeltespresso. 

    4. Tamp den malede kaffe: Sørg for, at kaffen er fordelt jævnt, så du får en ensartet kaffe, når vandet strømmer igennem. 

    5. Bryg espressoen: Indsæt filterholderen i maskinen med koppen under det. Hav en timer klar, så du kan sikre dig, at espressoen brygges i 20-30 sekunder. 

    Hvordan laver man espresso med en espressomaskine? 5 trin til en rigtig god espresso

    Hvad du har brug for

    De bedste tips til en perfekt espresso 


    Hvad er det vigtigste at huske på, når man skal lave en velsmagende hjemmelavet espresso? Det er blandt andet forberedelse og præcision. Vi viser dig her, hvordan du laver espresso, som minder så meget som muligt som den, du får serveret af en erfaren barista:

     

    • Tamp kaffen fra en 90-graders vinkel. Den måde, du tamper kaffen på, kan være altafgørende for smagsresultatet. Følg disse trin for at tampe som en professionel: 

    1. Brug din finger til at udjævne den malede kaffe med, og børst overskydende kaffe væk.
    2. Bøj din albue i en 90-graders vinkel, og læg cirka 7 kg vægt i. 
    3. Når du har en lille kompakt ”masse”, lægger du mere vægt i (9-13 kg skulle være nok) for at gøre den endnu mere kompakt.  

     

    Tip: Hvis du ikke er helt sikker på, om du lægger nok vægt i for at tampe kaffen, kan du stille dig på en vægt og presse tampen ned mod bordet, indtil du ser din vægt stige. På denne måde kan du se, hvor mange kræfter du skal lægge i, når du tamper kaffen. 

    • Mål forholdet mellem kaffe og vand. Espressoens intense smag skyldes en meget stor mængde kaffe i forhold til vand. Sørg for, at den flydende espresso vejer omkring tre gange mere end den mængde kaffe, der er blevet brugt til at lave den med. F.eks. skulle du gerne ende med at udtrække et shot espresso på omkring 37 ml, hvis du har brugt tre teskefulde kaffe.   

    • Tjek kaffens konsistens. De malede kaffebønner skal have den helt rigtige tekstur, hvis du skal lave en god espresso. Hvis din espresso smager bitter eller brændt, kan det skyldes, at kaffen er blevet overekstraheret (trukket for længe), fordi den har været for fintmalet. Hvis espressoen er sur eller tynd, kan det være på grund af en for groftmalet kaffe. Naturligvis er det ens personlige smag, der afgør, hvordan man skal lave sin espresso, men som udgangspunkt bør du gå efter en fintmalet kaffe, som er ensartet i tekstur, og hvor de små kaffepartikler har den samme størrelse. 

    • Sørg for, at vandet er varmt. Vandtemperaturen er altafgørende for, at du får det perfekte shot. Temperaturen skal ligge mellem 90-96°C. 

    Lav espresso på den nemme måde


    Hvis du finder processen med en semiautomatisk espressomaskine overvældende, er en fuldautomatisk espressomaskine måske det rigtige valg for dig. Den gør hele arbejdet for dig, da det eneste, du skal gøre, er at trykke på en knap. 


    Nu er du stort set klar til at gå i gang med at lave hjemmelavet espresso – med eller uden maskine – så du kan imponere venner og familie med dine nye baristafærdigheder!

    Abonner på vores nyhedsbrev

    Checkmark

    Eksklusive kampagner og kuponer

    Checkmark

    Produktlanceringer

    Checkmark

    Tip og tricks

    Vores websted vises bedst med den nyeste version af Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.